Možná by vás nenapadlo použití olivového oleje do sladkých pokrmů a tím spíš pečených moučníků. Přesto je to nejen v jižních zemích poměrně obvyklá kombinace. Ve spolupráci s olivovými oleji Borges vám přináším recept na jednu takovou dobrotu, a to citronový koláč. Díky Extra Mild olivovému oleji je pěkně vláčný, citron se zase postará o to, aby měl koláč šmrnc. Dokážu si ho představit s kopečkem zmrzliny, tak jestli ho budete péct, vyzkoušejte za mě tuhle kombinaci.
Forma 20cm
- 1 ¼ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2/3 hrnku Borges Extra Mild olivového oleje
- ½ hrnku jogurtu
- 1 vejce
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- Do mísy nasypu mouku, cukr, jedlou sodu a špetku soli.
- K suchým surovinám přidám olivový olej, jogurt a vejce a nakonec i citronovou šťávu a najemno nastrouhanou kůru.
- Vše společně ušlehám v hladké polotekuté těsto, které naliju do formy vymazané olivovým olejem.
- Koláč peču v troubě předehřáté na 180°C asi ¾ hodiny a je hotový, když do těsta zapíchnu špejli, která po vytažení je čistá. Podávám s čerstvým ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)