Už asi většina z vás v nějaké podobě zkoušela domácí housky na burgery a já se přiznám, že i já jsem zkoušela bezpočet receptů, najít ale ten správný je trošku oříšek. Aby nebyly moc tučné, byly hezky měkké a nadýchané a aby se prostě povedly. Na blogu mám starší recept na housky dělané japonskou metodou tangzhong a ty jsou vynikající. Dnes ale pro vás mám ještě jeden recept, který je prostě úžasný a povede se vždycky. Jeho tajemstvím je použití vařených brambor do těsta, takže příště, až vám zbydou od oběda brambory, můžete se do nich směle pustit.
8 housek
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/4 čerstvého droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 střední vařená brambora
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- vejce a sezam navrch
- Nejprve připravím kvásek, na něj promíchám vlažné mléko s rozdrobeným droždím a cukrem a nechám asi 15 minut vzejít.
- Do mísy potom nasypu mouku, najemno nastrouhanou bramboru, sůl, přidám vejce a máslo a nakonec naliju kvásek.
- Ze surovin v míse uhnětu hladké a lehce lepivé těsto, které nechám přikryté utěrkou kynout na teplém místě asi 3/4 hodiny.
- Z těsta potom udělám naolejovanýma rukama osm stejných ranečků, které rozložím na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou nechám dokynout ještě dalších 20-30minut.
- Troubu si předehřeju na 190°C, nakynuté bochánky pomašluju rozšlehaným vejcem a posypu sezamem. Peču v troubě dozlatova 20-25 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)