24. dubna 2021

Kynuté šneky s pomerančem a skořicí


Čerstvé ovoce pořád ještě úplně není v kondici, ale i tak si můžete připravit něco dobrého třeba ke kávě. Na tyhle kynuté šneky jsem použila pomerančovou marmeládu, díky níž jsou pěkně svěží, takže je dost těžké se udržet a neuždibovat je ještě teplé, vytažené z trouby. Obecně je kynuté těsto nejlepší ten den, tak to můžete použít jako výmluvu.



Forma 24cm

  • 1/3 hrnku vlažného mléka
  • 1/4 čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • šťáva z 1 pomeranče (asi 1/3 hrnku)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky

náplň

  • 1/2 sklenice pomerančové marmelády
  • 1 lžička skořice

poleva

  • 30g krémového sýra
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce moučkového cukru

  1. Z mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravím kvásek a nechám ho 15 minut aktivovat.
  2. Potom promíchám kvásek s moukou, pomerančovou šťávou, máslem a vejcem, uhnětu těsto, které nechám kynout v míse pod utěrkou asi hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozválím na pomoučené ploše na obdélník o rozměru cca 40x25cm. Na náplň promíchám marmeládu spolu se skořicí a pomocí lžíce ji namažu na těsto. 
  4. Takto připravené těsto s náplní zaroluji po delší straně do rolády a nakrájím na šneky o tloušťce asi 3cm.
  5. Formu vyložím pečícím papírem a šneky do ní rovnoměrně rozložím. Potom ji přikryju utěrkou a nechám ještě asi 1/2 hodiny dokynout.
  6. Mezitím si rozpálím troubu na 180°C a dám do ní šneky péct dozlatova přibližně na 25-30 minut.
  7. Zchladlé šneky nakonec poliju polevou, kterou vymíchám z krémového sýra, pomerančové šťávy a moučkového cukru.


2 komentáře:

  1. Skořicové šneky u nás doma milujeme. A tenhle pomerančový šnek vypadá užasně. Určitě ho podle tebe rán zkusim upéct 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to taková méně tradiční varianta...

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)