Bramborový salát tak nějak neodmyslitelně patří k české nátuře a věřím, že většina z nás ho může po celý rok jíst v různých podobách. Já dnes přicházím s takovou odlehčenější, jarní verzí, ve které najdete kromě brambor i hrášek a mou oblíbenou hořčičnou zálivku s extra panenským olivovým olejem, kterou jsem vylepšila ještě o kopr. Salát vznikl ve spolupráci s olivovými oleji Borges a je prvním ze série tří receptů, ve kterých vám ukážu použití různých druhů olejů právě této značky.
4 porce
- 600g malých brambor
- 200g mraženého hrášku
- 2 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- zálivka
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje Borges
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička hořčičných semínek
- snítka kopru
- špetka soli a pepře
- Brambory očistím a dám vařit do osolené vody. Těsně před tím, než jsou měkké, k nim přisypu hrášek. Potom vše sliju, nechám okapat a vychladnout.
- Na oleji nechám zesklovatět cibulku, kterou nakrájím na tenká půlkolečka.
- Vychladlý hrášek s bramborami nasypu do mísy, větší brambory překrojím na poloviny a přidám cibulku.
- Na zálivku prošlehám extra panenský olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, semínka hořčice, nasekaný kopr a sůl a pepř.
- Připravenou zálivku promíchám s bramborami a nechám odležet minimálně půl hodiny. Nejlepší je salát podávat v pokojové teplotě navrch posypaný ještě trochou čerstvého kopru.
Brambory mám rád na všelijaký způsob. A tenhle recept vypadá suprově. Takze ho moc rád vyzkouším!
OdpovědětVymazatU brambor je dobré, že jdou na tisíc způsobů :)
Vymazat