22. března 2021

Citronové kuře se svěží nádivkou


Vážení, nyní se s vámi chci podělit o můj nejoblíbenější recept na kuře, v podstatě když většinou chci dělat doma kuře, dělám právě tohle. Vůbec se divím, že tady ten recept ještě není... Je totiž krásně osvěžující, rozhodně není nudné a ta nádivka! Nejdůležitější surovinou jsou v tomto receptu citrony, které přijdou jak na kuře, tak právě i do nádivky, díky nimž je pak krásně šťavnatá a svěží. Záleží ale, jaké máte chutě, jedna čtenářka mi psala, že jí přijde nahořklé, ale to tak trochu k tomu receptu patří. Jestli vám to vadí, citrony před použitím oloupejte a mělo by to být lepší. A teď už k receptu, protože není na co čekat.


nádivka

  • 5 rohlíků
  • 1dcl mléka
  • 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • malý svazek hladkolisté petržele
  • sůl a pepř

kuře

  • 1 kuře (cca 2 kg)
  • 1 citron (bio)
  • sladká paprika
  • sůl a pepř
  • kousek másla

na dokončení

  • brambory 
  • voda na podlití

  1. Na nádivku nakrájím rohlíky na kostky a nechám je volně několik hodin oschnout. Potom je zaliju mlékem, vymačkám na ně šťávu z poloviny citronu a potom citron nasekám na drobné kousky a přidám k rohlíkům taky.
  2. Česnek společně s cibulkou a petrželkou nasekám nadrobno a přidám k nádivce.
  3. Potom vše osolím a opepřím a společně promačkám, aby vznikla kompaktní hmota.
  4. Kuře očistím, po celém povrchu osolím, přidám pepř a sladkou papriku.
  5. Na dno pekáče nasypu očištěné a na kostky nakrájené brambory. Na ně položím kuře, které naplním nádivkou. Pokud nějaká zbyde, udělám z ní drobné kuličky a přidám je k bramborám.
  6. Navrch kuřete rozložím na tenké plátky nakrájený citron, zbytek případně okolo a navrch ještě položím kousky másla.
  7. Vše podliju trochou vody, přiklopím a peču na 180°C asi hodinu, potom sundám pokličku a dopékám dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)