5. října 2020

Německý jablečný koláč



Jako každý podzim se mi tady začínají kupit sladké recepty, ale je to asi přirozené, protože všechno dozrává a přímo láká po využití... Dnes je to recept na německý koláč s jablky, který nedá zase tolik práce, ale vypadá a chutná milionově. Recept je bez skořice, ale myslím, že pokud ji máte v kombinaci s jablky rádi, klidně jí můžete koláč před pečením posypat.



forma 24cm

  • 1 vejce
  • 100g másla
  • 150g cukru
  • 1,5dcl mléka
  • 250g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • strouhanka a máslo na vysypání formy
  • 4 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru

  1. V míse promíchám změklé máslo společně s vejcem, cukrem, mlékem, moukou a práškem do pečiva. Vznikne polotuhé těsto.
  2. Formu na dort vymažu máslem a vysypu strouhankou.
  3. Těsto vmáčknu do formy a navlhčenými prsty roztáhnu rovnoměrně po celém dně formy.
  4. Jablka oloupu, nakrájím na čtvrtky a zbavím jádřinců. Potom je z vnější strany příčně nakrojím na plátky, ale nedokrojím až dolů, aby jablko zůstalo v jednom kuse.
  5. Jablka potom jen zlehka vmáčknu do těsta (během pečení totiž těsto dost povyskočí) a posypu třtinovým cukrem.
  6. Koláč peču v troubě předehřáté na 180°C asi 40-50 minut dozlatova.


5 komentářů:

Za všechny komentáře děkuji :)