Letos jsem na zahradě vysela perilu, nevím, jestli ji znáte, ale jde o bylinku poměrně běžnou ve vietnamské kuchyni, kde ji často najdete jako součást směsi ostatních bylinek, které tvoří přílohu k hlavnímu jídlu. Hodně mě překvapilo, že mi na záhonu tak krásně jde, a proto jsem hledala další možnosti, jak ji využít. Vzpomněla jsem si, že mi kdysi někdo dal tip, že se dá využít jako náhrada betelových listů v tradičním vietnamském jídle, bo la lot, tedy hovězích masových válečků obalených v těchto listech. Já jsem tedy zkusila velmi volnou variaci na toto jídlo a vznikly tyhle válečky z kuřecího masa obalené v perile. Ale pochutnali jsme si hodně.
2 porce
- 2 stehenní řízky bez kůže
- 1 lžíce rybí omáčky
- špetka soli
- špetka koření pěti vůní
- lžička cukru
- malý nasekaný stroužek česneku
- svazek perily
- Nejprve jsem si umlela kuřecí maso na masovém mlýnku najemno.
- Maso jsem potom promíchala s rybí omáčkou, solí, kořením pěti vůní, cukrem a česnekem, aby se všechny suroviny a tím i chutě rovnoměrně rozprostřely.
- Ze směsi jsem potom vlhkýma rukama tvarovala drobné válečky, každý z nich jsem potom zarolovala do listu perily jako palačinku.
- Takto připravené válečky jsem opekla ze všech stran na pánvi s trochou oleje.
- Nejlepší je podávat válečky s rýží nebo rýžovými nudlemi, směsí bylinek a zeleniny a pikantní omáčkou nuoc cham.
TIP: Jak dělám omáčku nuoc cham se dozvíte na mém Instagramu ve výběrech Stories - Hlavní jídla.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)