17. srpna 2020

Foccacia s novými bramborami

Focaccia je vlastně takový italský chléb, který je svými surovinami téměř totožný s těstem na pizzu. Nepotřebujete k němu tedy nic moc speciálního a v základu si vystačíte jen s těstem, olivovým olejem a trochou soli navrch. Stejně jako pizza se ale dá focaccia navrch obložit, i když trochu jednoduššími kombinacemi. Já jsem zvolila nové brambory, česnek, červenou cibuli a rozmarýn a řeknu vám, že čerstvou jsem ji jedla jen tak bez ničeho. Jinak se ale hodí třeba k rajčatové polévce nebo se dá ještě naplnit jako sendvič.

focaccia o průměru 25cm

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • půl balíčku sušeného droždí
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 1/2 hrnku vlažné vody

navrch

  • 2 menší nové brambory
  • větší stroužek česneku
  • snítka rozmarýnu
  • 1/2 červené cibule
  • hrubá sůl
  • 4 lžíce olivového oleje + na vymazání pánve

  1. Ze všech surovin na těsto uhnětu lehce lepivé těsto, které je třeba hníst zhruba 10 minut, aby bylo krásně hladké.
  2. Těsto nechám kynout v míse přikryté utěrkou 1-2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
  3. Litinovou pánev nebo kulatou formu vymažu olivovým olejem, který nešetřím (variantou je vyložit ji pečícím papírem), těsto do ní překlopím a naolejovanými prsty roztáhnu po celém povrchu.
  4. Těsto nechám kynout další hodinu, aby pěkně vyskočilo.
  5. Vykynuté těsto pokladu tenkými plátky česneku a nových brambor. Přidám taky na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a rozmarýn. Vše nakonec zaliju olivovým olejem a zasypu hrubou solí.
  6. Focacciu peču v troubě předehřáté na 250°C dozlatova asi 20 minut a po vytažení z trouby ji nechám vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)