focaccia o průměru 25cm
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- půl balíčku sušeného droždí
- špetka soli
- špetka cukru
- 1/2 hrnku vlažné vody
navrch
- 2 menší nové brambory
- větší stroužek česneku
- snítka rozmarýnu
- 1/2 červené cibule
- hrubá sůl
- 4 lžíce olivového oleje + na vymazání pánve
- Ze všech surovin na těsto uhnětu lehce lepivé těsto, které je třeba hníst zhruba 10 minut, aby bylo krásně hladké.
- Těsto nechám kynout v míse přikryté utěrkou 1-2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
- Litinovou pánev nebo kulatou formu vymažu olivovým olejem, který nešetřím (variantou je vyložit ji pečícím papírem), těsto do ní překlopím a naolejovanými prsty roztáhnu po celém povrchu.
- Těsto nechám kynout další hodinu, aby pěkně vyskočilo.
- Vykynuté těsto pokladu tenkými plátky česneku a nových brambor. Přidám taky na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a rozmarýn. Vše nakonec zaliju olivovým olejem a zasypu hrubou solí.
- Focacciu peču v troubě předehřáté na 250°C dozlatova asi 20 minut a po vytažení z trouby ji nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)