20. července 2020

Čokoládová babka s třešněmi

Po tom, co jsme se jako rodina rozrostli o jednoho dalšího člena, nemám teď moc času cokoliv složitějšího vyvařovat a vypékat. Každopádně je ale sezóna a někdy mi to prostě nedá... Takže přesně tak vznikla tahle babka plněná čokoládou a třešněmi, které jsme dostali od sousedů. Protože sníst je všechny jen tak by byl hřích a v téhle babce byly prostě božské. Pokud už třešně neseženete, zkuste je nahradit třeba višněmi, výsledek bude určitě taky stát za to.
25cm chlebíčková forma
  • 270g hladké mouky
  • 50g cukru
  • balíček sušeného droždí
  • špetka soli
  • 70ml mléka
  • 1 vejce
  • 75g změklého másla + další na vymazání formy
náplň
  • 150g hořké čokolády
  • 30g másla
  • 30g cukru
  • hrst třešní
  1. V míse promíchám mouku s cukrem, droždím a solí a hnětačem do nich zapracuju mléko, vejce a máslo. 
  2. Těsto hnětu tak 10 minut než je z něj kompaktní koule. 
  3. Mísu s těstem pak přikryju utěrkou a nechám kynout dokud nezdvojnásobí objen, tak 2-3 hodiny.
  4. Mezi tím si připravím náplň, čokoládu roztopím s máslem v mikrovlnce a nakonec do nich vmíchám cukr. Náplň nechám zchladnout.
  5. Těsto na pomoučené ploše rozválím na obdélník o rozměrech asi 30x50 centimentrů a rovnoměrně na něj lžící rozprostřu náplň a libovolně rozházím celé třešně.
  6. Obdélník s náplní sroluju do ruličky (tak, že vznikne 50 cm dlouhá rulička), kterou po celé délce rozříznu, a ty dvě poloviny obtočím okolo sebe navzájem do spirály. 
  7. Hotového šneka vmáčknu do máslem vymazané chlebíčkové formy, kde ho nechám kynout ještě tak 2 hodiny.
  8. Nakynutou babku peču v troubě předehřáté na 190°C asi 25-30 minut dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)