Po tom, co jsme se jako rodina rozrostli o jednoho dalšího člena, nemám teď moc času cokoliv složitějšího vyvařovat a vypékat. Každopádně je ale sezóna a někdy mi to prostě nedá... Takže přesně tak vznikla tahle babka plněná čokoládou a třešněmi, které jsme dostali od sousedů. Protože sníst je všechny jen tak by byl hřích a v téhle babce byly prostě božské. Pokud už třešně neseženete, zkuste je nahradit třeba višněmi, výsledek bude určitě taky stát za to.
- 270g hladké mouky
- 50g cukru
- balíček sušeného droždí
- špetka soli
- 70ml mléka
- 1 vejce
- 75g změklého másla + další na vymazání formy
náplň
- 150g hořké čokolády
- 30g másla
- 30g cukru
- hrst třešní
- V míse promíchám mouku s cukrem, droždím a solí a hnětačem do nich zapracuju mléko, vejce a máslo.
- Těsto hnětu tak 10 minut než je z něj kompaktní koule.
- Mísu s těstem pak přikryju utěrkou a nechám kynout dokud nezdvojnásobí objen, tak 2-3 hodiny.
- Mezi tím si připravím náplň, čokoládu roztopím s máslem v mikrovlnce a nakonec do nich vmíchám cukr. Náplň nechám zchladnout.
- Těsto na pomoučené ploše rozválím na obdélník o rozměrech asi 30x50 centimentrů a rovnoměrně na něj lžící rozprostřu náplň a libovolně rozházím celé třešně.
- Obdélník s náplní sroluju do ruličky (tak, že vznikne 50 cm dlouhá rulička), kterou po celé délce rozříznu, a ty dvě poloviny obtočím okolo sebe navzájem do spirály.
- Hotového šneka vmáčknu do máslem vymazané chlebíčkové formy, kde ho nechám kynout ještě tak 2 hodiny.
- Nakynutou babku peču v troubě předehřáté na 190°C asi 25-30 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)