V našich kuchyních se za poslední roky medvědí česnek docela zabydlel. Letos jsem ho zkusila zakomponovat do receptu na nadýchané motané houstičky a výsledek mě moc mile překvapil. Tak si tady s dovolením odložím recept, který můžete využít podle libosti. Medvědí česnek v něm zkuste vyměnit třeba za pečenou mrkev s římským kmínem, určitě to taky bude vynikající!
8 houstiček
- 250g hladké mouky
- 30g změklého másla
- 0,5 balení sušeného droždí
- 30ml vlažné vody
- 120ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- hrst listů medvědího česneku
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- V míse společně prohnětu mouku s máslem, droždím, vodou, mlékem, vejcem, cukrem a solí do lehce lepivého těsta.
- Pomoučenýma rukama z těsta vytvořím bochánek, který nechám pod utěrkou v míse vykynout asi hodinu nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí objem.
- Mezitím si připravím pastu z česneku. Na ní buď v hmoždíři nebo v sekáčku rozmělním medvědí česnek společně s olejem a solí najemno.
- Vykynuté těsto rozválím na pomoučené ploše do obdélníku o stranách asi 40x25cm.
- Na polovinu nanesu česnekovou pastu a těsto přes ní přeložím.
- Z přeloženého těsta nakrájím 8 proužků, které potom libovolně zamotám do uzlíčků nebo motanců.
- Takto připravené houstičky ještě trochu posolím a na pečícím papíru na plechu dám péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 40 minut dozlatova.
- Hotové houstičky nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)