6. dubna 2020

Motané housky s medvědím česnekem

V našich kuchyních se za poslední roky medvědí česnek docela zabydlel. Letos jsem ho zkusila zakomponovat do receptu na nadýchané motané houstičky a výsledek mě moc mile překvapil. Tak si tady s dovolením odložím recept, který můžete využít podle libosti. Medvědí česnek v něm zkuste vyměnit třeba za pečenou mrkev s římským kmínem, určitě to taky bude vynikající!


8 houstiček
  • 250g hladké mouky
  • 30g změklého másla
  • 0,5 balení sušeného droždí
  • 30ml vlažné vody
  • 120ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
na medvědí pastu
  • hrst listů medvědího česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  1. V míse společně prohnětu mouku s máslem, droždím, vodou, mlékem, vejcem, cukrem a solí do lehce lepivého těsta.
  2. Pomoučenýma rukama z těsta vytvořím bochánek, který nechám pod utěrkou v míse vykynout asi hodinu nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Mezitím si připravím pastu z česneku. Na ní buď v hmoždíři nebo v sekáčku rozmělním medvědí česnek společně s olejem a solí najemno.
  4. Vykynuté těsto rozválím na pomoučené ploše do obdélníku o stranách asi 40x25cm.
  5. Na polovinu nanesu česnekovou pastu a těsto přes ní přeložím.
  6. Z přeloženého těsta nakrájím 8 proužků, které potom libovolně zamotám do uzlíčků nebo motanců.
  7. Takto připravené houstičky ještě trochu posolím a na pečícím papíru na plechu dám péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 40 minut dozlatova.
  8. Hotové houstičky nechám vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)