30. dubna 2020

Listový koláč s jarními cibulkami

Jarní cibulka je hodně variabilní zelenina a abych pravdu řekla, mám jí mnohem raději než klasickou cibuli. Dá se tedy logicky použít do většiny jídel, kam běžně použijete cibuli, ale třeba taky pórek. No a právě podobnost s pórkem mě navedla na tenhle koláč z listového těsta, jehož základem je créme fraiche a hodně černého pepře, který všemu dodá příjemnou pikantní chuť, díky které to rozhodně nebude nuda. My jsme koláč měli s polévkou a byl to tedy obstojný oběd!
4 porce
  • 250g listového těsta
  • 100g créme fraiche
  • svazek jarní cibulky
  • čerstvě umletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  1. Listové těsto si rozválím na čtverec o šířce asi 30x30cm, okraje těsta zahnu a přimáčknu dovnitř, aby vznikl okraj.
  2. Créme fraiche rozmíchám společně se špetkou soli a větší dávkou pepře a namažu jí na povrch těsta.
  3. Jarní cibulky nakrájím podélně na silnější plátky, tenčí stačí na půl, větší cibulky potom na tři plátky a rozložím je na koláč.
  4. Nakonec vše ještě opepřím a trochu osolím a pokapu olivovým olejem.
  5. Koláč peču na 180°C dozlatova, asi 30-40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)