Jarní cibulka je hodně variabilní zelenina a abych pravdu řekla, mám jí mnohem raději než klasickou cibuli. Dá se tedy logicky použít do většiny jídel, kam běžně použijete cibuli, ale třeba taky pórek. No a právě podobnost s pórkem mě navedla na tenhle koláč z listového těsta, jehož základem je créme fraiche a hodně černého pepře, který všemu dodá příjemnou pikantní chuť, díky které to rozhodně nebude nuda. My jsme koláč měli s polévkou a byl to tedy obstojný oběd!
4 porce
- 250g listového těsta
- 100g créme fraiche
- svazek jarní cibulky
- čerstvě umletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- Listové těsto si rozválím na čtverec o šířce asi 30x30cm, okraje těsta zahnu a přimáčknu dovnitř, aby vznikl okraj.
- Créme fraiche rozmíchám společně se špetkou soli a větší dávkou pepře a namažu jí na povrch těsta.
- Jarní cibulky nakrájím podélně na silnější plátky, tenčí stačí na půl, větší cibulky potom na tři plátky a rozložím je na koláč.
- Nakonec vše ještě opepřím a trochu osolím a pokapu olivovým olejem.
- Koláč peču na 180°C dozlatova, asi 30-40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)