Je tu jaro, všechno okolo kvete a zelená se. Kdybyste tedy náhodou o víkendu vyrazili někam do přírody, určitě posbírejte mladé listy různých bylinek a jedlých rostlinek a připravte si tuhle jarem dýchající polévku s octovými krutony. Je to osvěžující verze všech možných zelených polévek a k téhle době jako dělaná.
2 porce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce bílého vinného octa z Bzence
- hrst špenátu
- hrst jarních bylinek (šťovík, libeček, mladá kopřiva, petrželka, pažitka a pampeliška)
- 0,4l vývaru nebo vody
- sůl a pepř
- k servírování: 2 lžíce smetany, hrst mladého hrášku, zelené bylinky
- starší chleba
- 2 lžíce bílého vinného octa z Bzence
- 2 lžíce olivového oleje
- nasekaný rozmarýn
- Na olivovém oleji nechám zpěnit nasekanou jarní cibulku a česnek, přiliju vinný ocet a nechám odpařit.
- K cibulce a česneku nasypu nasekaný špenát a jarní bylinky, zaliju je vývarem a nechám vařit 10 minut.
- Polévku rozmixuju najemno a dochutím solí a pepřem.
- Na krutony nakrájím starší chleba na tenoučké plátky, na plechu s pečícím papírem je pokapu vinným octem, olivovým olejem a posypu rozmarýnem.
- Chleba peču v troubě na 180°C asi 10-15 minut do křupava.
- Polévku při servírování zakápnu smetanou, navrch nasypu mladý hrášek a přidám lístky bylinek, které jsem použila do samotné polévky.
- Podávám s octovými krutony.
Recept byl vytvořen ve spolupráci s Milujeme ocet.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)