24. dubna 2020

Jarní zelená polévka s octovými krutony

Je tu jaro, všechno okolo kvete a zelená se. Kdybyste tedy náhodou o víkendu vyrazili někam do přírody, určitě posbírejte mladé listy různých bylinek a jedlých rostlinek a připravte si tuhle jarem dýchající polévku s octovými krutony. Je to osvěžující verze všech možných zelených polévek a k téhle době jako dělaná.


2 porce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce bílého vinného octa z Bzence
  • hrst špenátu
  • hrst jarních bylinek (šťovík, libeček, mladá kopřiva, petrželka, pažitka a pampeliška)
  • 0,4l vývaru nebo vody
  • sůl a pepř
  • k servírování: 2 lžíce smetany, hrst mladého hrášku, zelené bylinky
na krutony
  • starší chleba
  • 2 lžíce bílého vinného octa z Bzence
  • 2 lžíce olivového oleje
  • nasekaný rozmarýn
  1. Na olivovém oleji nechám zpěnit nasekanou jarní cibulku a česnek, přiliju vinný ocet a nechám odpařit.
  2. K cibulce a česneku nasypu nasekaný špenát a jarní bylinky, zaliju je vývarem a nechám vařit 10 minut.
  3. Polévku rozmixuju najemno a dochutím solí a pepřem.
  4. Na krutony nakrájím starší chleba na tenoučké plátky, na plechu s pečícím papírem je pokapu vinným octem, olivovým olejem a posypu rozmarýnem.
  5. Chleba peču v troubě na 180°C asi 10-15 minut do křupava.
  6. Polévku při servírování zakápnu smetanou, navrch nasypu mladý hrášek a přidám lístky bylinek, které jsem použila do samotné polévky.
  7. Podávám s octovými krutony.
Recept byl vytvořen ve spolupráci s Milujeme ocet.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)