10. března 2020

Steakový sendvič s lanýžovou majonézou

Asi už víte, že doma nejedeme maso úplně ve velkém, ale občas si dopřejeme třeba kus kvalitního vyzrálého hovězího, které nejraději dělám jen tak se salátem nebo právě jako sendvič. Jinak hovězí maso a lanýže jdou skvěle dohromady. Když dělám steak, na závěr ho při servírování stačí pokapat trochou lanýžového oleje a je to nebe. Nebo třeba takový tatarák s lanýžovým olejem...  Jen určitě kupte kvalitní lanýžový olej, který bude mít sílu a nebude jen ovoněný.


2 porce
majonéza
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžička citronové šťávy
  • 150ml chuťově neutrálního oleje
  • 2 lžičky lanýžového oleje
sendvič
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 200g vyzrálého nízkého roštěnce nebo třeba flank steaku
  • polníček
  • 2 bagetky
  1. Na majonézu by všechny suroviny měly mít stejnou teplotu. 
  2. Všechny ingredience na majonézu dám do úzké vyšší nádoby, na dno položím tyčový mixér a na maximální výkon mixuji a pomalu táhnu mixér nahoru. Majonéza je hotová za 5-10 sekund.
  3. Na oleji nechám zesklovatět na půlkolečka nakrájenou cibuli a pomalu ji opeču dozlatova.
  4. Hovězí maso potom na pánvi po cibulce opékám z obou stran. Záleží na výšce masa, ale obvykle to trvá tak 3-4 minuty z každé strany, aby bylo medium.
  5. Maso potom nechám chvilku odpočinout na talíři, osolím a nakrájím na plátky.
  6. Mezitím bagety rozkrojím podélně na půl, nechám chvilku rozpéct pod grilem nebo v troubě, naspod rozložím polníček, na něj navrším plátky masa, karamelizovanou cibuli a 1-2 lžíce majonézy. 
  7. Sendvič potom přikryju druhou stranou bagety a podávám ještě teplý.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)