Miluju sushi, ale moc mě nebaví ho doma rolovat, je to docela piplačka... A už docela dlouho pokukuju po tomhle japonském sushi "sendviči", onigirazu. To se celý list řasy nori naplní a zabalí, že vznikne lahodný čtvereček naplněný rýží a vším možným, který si můžete vzít i na cesty jako svačinku. Jenže nikde v blízkosti se u nás onigirazu koupit nedá, tak jsem ho zkusila doma a povedlo se! Jako náplň můžete použít cokoliv, co vlastně máte rádi v sushi, já jsem zvolila uzeného lososa, čerstvý salát, okurku a tyhle kyselé ředkvičky, které jsou hned naložené.
4 porce
rychlé nakládané ředkvičky
- svazek ředkviček
- 3 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce vody
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíci cukru
- Očištěné ředkvičky nakrájím na tenké plátky.
- Do uzavíratelné sklenice naliju ocet, vodu, přidám sůl a cukr a protřepávám, dokud se vše nerozpustí.
- Potom octovou směs zahřeju a ještě horkou jí zaliju ředkvičky, které nechám odležet alespoň půl hodiny.
onigirazu
- hrnek sushi rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 4 plátky řasy nori
- římský salát
- 100g uzeného lososa
- 4 lžíce majonézy
- kus okurky na plátky
- Nejprve je třeba připravit lepkavou rýži. Na tu propláchnu kulatozrnnou rýži na sushi, zaliju jí asi 1,5cm nad povrch vodou a dám pod pokličkou vařit.
- Až se téměř celá voda vyvaří, stáhnu rýži z plotny a nechám jí pod pokličkou dojít.
- Do uzavíratelné skleničky naliju ocet, sůl a cukr, zavřu víčkem a protřepávám, dokud se cukr i sůl nerozpustí.
- Octovou směs potom vliju do rýže, promíchám, aby se rovnoměrně ochutila a rýži nechám vychladnout.
- Na plát řasy nori dám asi tři lžíce rýže a vlhkými rukami z ní vytvořím ve středu řasy menší čtverec, na který ve stejném tvaru a velikosti navrším list salátu, plátky okurky, uzeného lososa, lžíci majonézy a nakládané ředkvičky.
- Nakonec navrch přidám zase 3 lžíce rýže a vlhkýma rukama přimáčknu do tvaru čtverce.
- Řasu potom přehnu přes náplň jako psaníčko, utáhnu (je možné si pomoct i potravinovou fólií) a nechám chvíli odpočívat.
- Nakonec servíruju jen tak nebo se sójovou omáčkou a nakládanými ředkvičkami.
TIP: Přikládám obrázkový návod na zabalení onigirazu odkudsi z internetu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)