13. ledna 2020

Dýňová polenta s pečenou řepou

Máte rádi polentu? Můj vztah k ní je poměrně komplikovaný, ale vlastně se dá říct, že úplně oblíbená není a navíc nikdy nejsem schopná trefit tu správnou konzistenci. Teď jsem se ale dopracovala k verzi, kterou můžu považovat za víc než dobrou. Je to právě recept na polentovou kaši s pečenou dýní a parmezánem, kterou najdete níž. Pro dnešek jsem jí doplnila pečenou řepou s balzamikovým octem, ale používat ji můžete jako jakoukoliv přílohu, kam byste třeba použili bramborovou kaši.

2 porce
  • 250g červené řepy
  • olej
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • asi 150ml mléka
  • 100g pečené dýně
  • 150ml vývaru dle vašeho výběru
  • 100g instantní polenty
  • 30g strouhaného parmezánu
  • 20g másla
  • sůl
  1. Na pečenou řepu nakrájím očištěnou řepu na plátky a potom kostičky o hraně asi 1,5cm.
  2. Řepu potom promíchám s trochou oleje a balzamikovým octem a peču na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut do měkka.
  3. Řepu potom lehce osolím a dám stranou.
  4. Na polentovou kaši naliju do hrnce mléko a přidám pečenou dýni, vše v hrnci rozmixuju do hladka pomocí tyčového mixéru.
  5. K směsi dýně a mléka potom přiliju vývar a přivedu k varu.
  6. Postupně do tekutiny vmíchávám polentu a dle instrukcí na obalu nechám polentu povařit.
  7. Nakonec kaši stáhnu z plotny a zamíchám do ní na jemno strouhaný parmezán a máslo. 
  8. Hotovou polentu potom jen dosolím a na talíři posypu pečenou řepou, pepřem, trochou parmezánu a zakápnu olivovým olejem.
TIP: Dýni na polentu můžete upéct rovnou na jednom plechu s řepou, stačí ji jen pokapat olejem a péct do změknutí.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)