Vánoční cukroví je kapitola sama pro sebe. Každý má rád to své v rámci osvědčené klasiky (mě nevyjímaje), ale já se i přes to snažím každý rok zkusit nějaké nové. Letos jsou to tyhle kostky z čokolády, kondenzovaného mléka a ořechů, které nedají moc práce a jsou ideálním adeptem na cukroví na poslední chvíli. Navíc jako druh čokoládových bonbonů nebo pralinek skvěle poslouží i jako jedlý dárek pod stromeček.
1 dávka
- 250g hořké čokolády
- 300g slazeného kondenzovaného mléka
- hrst vlašských ořechů
- Čokoládu nalámu na malé kousky a spolu s kondenzovaným mlékem za stálého míchání zahřívám na co nejmenším ohni na plotně, dokud se vše nerozpustí a nevytvoří hustou hmotu. Jen pozor, aby se hmota nezačala vařit, skutečně stačí jen lehce zahřát, aby se čokoláda rozpustila.
- Potom do hmoty vmíchám nahrubo nasekané vlašské ořechy, aby se rovnoměrně rozdistribuovali celou dávkou.
- Formu o rozměrech 10x30cm si vyložím potravinářskou folií a za pomocí špachtle hmotu přenesu a rovnoměrně rozvrstvím do formy. Tu potom nechám vychladit v lednici.
- Vychladlou čokoládovou hmotu vyklopím z formy a pomocí nože nakrájím na malé obdélníčky, které skladuji v uzavíratelné krabici v chladnu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)