Tohle kari v nejrůznějších variacích vařím doma asi nejčastěji, je to tedy taková moje základní verze kari, jak ho máme rádi. Třeba se vám bude hodit, pokud třeba ještě nevíte, jak na dobré domácí kari nebo třeba budete chtít zkusit zase jinou variantu. Jde do něj použít jakoukoliv zeleninu nebo maso, tahle konkrétní verze je z krůtou, ale stejně dobrá bude třeba s fazolemi, houbami nebo jehněčím. Tak jdem na to.
4 porce
- 20g másla
- 10g oleje
- lžička kurkumy
- lžička drceného římského kmínu
- lžička mletého koriandru
- lžička garam masaly
- chilli podle chuti
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2cm kousek zázvoru
- 300g krůtího masa
- 750ml rajčatové passaty
- 2 rajčata
- lžíce datlového sirupu
- 150ml smetany ke šlehání
- sůl
- čerstvý koriandr
- Na másle s olejem krátce opražím všechno koření.
- Ke koření potom přidám na kusy nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a kostky masa, promíchám a nechám lehce opéct.
- Maso zaliju passatou, přidám na kusy nakrájená rajčata a datlový sirup a nechám spolu probublávat asi 30 minut na mírném ohni.
- Z omáčky vyndám všechno maso, omáčku promixuju tyčovým mixérem najemno, vrátím maso, zaliji smetanou a nechám provařit ještě asi 10 minut.
- Nakonec kari osolím, zasypu čerstvým koriandrem a podávám z rýží nebo pšeničnými plackami.
Tohle je spíše recept na Indické máslo kuře-BUTTER CHICKEN. Mám pár kamarádů z dalekých zemí, kde je curry/kari denně na jídelníčku a jako základ se dává trochu jiné koření a místo smetany KOKOSOVÉ MLÉKO! Pak už se varianty liší, ale kokos, chilli a výrazné koření...to je základ
OdpovědětVymazatAsi záleží na pojetí, každopádně děkuju za připomínku.
VymazatDělala jsem už podruhé a moc nám chutná. Děkuji za recept. :)
OdpovědětVymazatTak to je super, mám radost! Děkuji :)
Vymazatřímský kmín mi smrdí jako myší trus
OdpovědětVymazat