Ani v létě si neodpustím sem tam nějakou dobrou polévku, jenom zpravidla připravuju něco lehčího než po zbytek roku. Přichází tak na řadu čerstvá zelenina, bylinky a když chci polévku opravdu plnou všech těch svěžích chutí, tak sáhnu právě po italské minestrone. Zajímavý chuťový finiš jí dává parmazán a když jí doplníte o kus bílé bagety, je to obstojný oběd se vším všudy.
6 porcí
- 3 lžíce olivového oleje
- 40g pancetty nebo jiné slaniny
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- svazek mangoldu
- malá hrst čerstvých fazolkových lusků
- 150g mladé cukety
- konzerva sekaných rajčat
- 1/2l zeleninového vývaru nebo vody
- hrst malých těstovin
- 2 lžíce parmazánu
- 2 lžíce bazalkového pesta
- sůl
- Na olivovém oleji v hrnci zpěním na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaný česnek společně s najemno nasekanou pancettou.
- K cibuli pak přidám na drobné kostičky nakrájenou mrkev, nasekané řapíky mangoldu a na kousky nakrájené fazolky. Vše společně opékám a míchám asi 5 minut.
- K zelenině přisypu na kostky nakrájenou cuketu a promíchám.
- Do hrnce potom přiliju konzervu rajčat a vývar.
- Vše osolím, přiklopím pokličkou a když začne polévka vařit, přisypu i těstoviny.
- Vše společně nechám dusit do změknutí asi 10 minut.
- Do polévky potom zamíchám nahrubo nasekané zelené listy mangoldu, které povařím ještě 5 minut.
- Když je polévka hotová, dosolím ji a už jen vmíchám nastrouhaný parmazán a bazalkové pesto.
TIP: Pokud nemáte mangold, použijte 2 řapíky celeru a hrst čerstvého špenátu
TIP2: Pokud máte kůrku z parmazánu, přidejte ji do polévky spolu s vývarem, skvěle polévku ochutí.
TIP3: Parmazán a bazalkové pesto můžete použít i při servírování přímo na talíři.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)