13. srpna 2019

Letní italská polévka minestrone


Ani v létě si neodpustím sem tam nějakou dobrou polévku, jenom zpravidla připravuju něco lehčího než po zbytek roku. Přichází tak na řadu čerstvá zelenina, bylinky a když chci polévku opravdu plnou všech těch svěžích chutí, tak sáhnu právě po italské minestrone. Zajímavý chuťový finiš jí dává parmazán a když jí doplníte o kus bílé bagety, je to obstojný oběd se vším všudy.

6 porcí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 40g pancetty nebo jiné slaniny
  • 1 malá cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • svazek mangoldu
  • malá hrst čerstvých fazolkových lusků
  • 150g mladé cukety
  • konzerva sekaných rajčat
  • 1/2l zeleninového vývaru nebo vody
  • hrst malých těstovin
  • 2 lžíce parmazánu
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • sůl
  1. Na olivovém oleji v hrnci zpěním na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaný česnek společně s najemno nasekanou pancettou.
  2. K cibuli pak přidám na drobné kostičky nakrájenou mrkev, nasekané řapíky mangoldu a na kousky nakrájené fazolky. Vše společně opékám a míchám asi 5 minut.
  3. K zelenině přisypu na kostky nakrájenou cuketu a promíchám.
  4. Do hrnce potom přiliju konzervu rajčat a vývar.
  5. Vše osolím, přiklopím pokličkou a když začne polévka vařit, přisypu i těstoviny.
  6. Vše společně nechám dusit do změknutí asi 10 minut.
  7. Do polévky potom zamíchám nahrubo nasekané zelené listy mangoldu, které povařím ještě 5 minut.
  8. Když je polévka hotová, dosolím ji a už jen vmíchám nastrouhaný parmazán a bazalkové pesto.

TIP: Pokud nemáte mangold, použijte 2 řapíky celeru a hrst čerstvého špenátu
TIP2: Pokud máte kůrku z parmazánu, přidejte ji do polévky spolu s vývarem, skvěle polévku ochutí.
TIP3: Parmazán a bazalkové pesto můžete použít i při servírování přímo na talíři.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)