Mám takový pocit, že na slepici se v našem jídelníčku trochu zapomnělo a přitom je to kvalitní drůbeží maso, mnohdy i lepší než třeba kuřecí z klasického komerčního chovu a třeba vývar je jednoznačně nejlepší ze slepice. Já jsem minule přišla na pěknou chlazenou slepici, tak jsem jí vzala a přemýšlela co s ní. Nakonec jsem udělala zadělávanou slepici, kterou jsem vylepšila o podtón cideru a chuť čerstvého libečku, které oboje možná překvapivě ke slepici parádně jdou. Jedinou nevýhodou tohoto jídla je dlouhá příprava, pokud si tedy nepomůžete tlakovým hrncem jako já. Jako přílohu doporučuju jednoznačně nové brambory.
5-6 porcí (dle velikosti slepice)
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 větší mrkev
- 3 řapíky celeru
- 1 stroužek česneku
- 1 stvol libečku
- 1 slepice (cca 1,5kg) na části - křídla, horní a spodní stehna a skelet
- sůl a pepř
- 1dcl cideru
- 50g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- Na másle v hrnci nechám zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidám na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer, nasekaný česnek a společně opékám asi 5 minut.
- K zelenině přisypu nasekaný libeček a části slepice, které nechám zatáhnout ze všech stran.
- Slepici pak osolím a opepřím a zaliju ciderem, který nechám zvolna odpařit.
- Takto připravenou slepici přendám se zeleninou do tlakového hrnce, zaliju vodou, aby byla jen ponořená a pomalu dusím asi 45 minut, až změkne.
- Měkkou slepici vyndám z tlakového hrnce a tekutinu se zeleninou potom na silnějším plameni nechám zredukovat tak, aby na dně hrnce zbylo asi 0,5l tekutiny.
- Mezitím nechám slepici vychladnout a maso z kostí oberu.
- Na pánvi potom rozpustím máslo, vmíchám k němu hladkou mouku a za stálého míchání z nich opeču světle zlatavou hladkou jíšku.
- Jíšku potom rozmíchám ve šťávě ze slepice se zeleninou, aby vznikla hustší omáčka.
- Do hotové omáčky vrátím obrané maso ze slepice, promíchám a hotovo.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)