Slané koláče moc nedělám, i když se přiznám, že vlastně ani nevím proč. K dobrému obědu je totiž stačí doplnit polévkou a všichni jsou spokojení. No a protože směle začíná sezóna cuket, přispívám i já svou troškou do mlýna právě s receptem na slaný koláč s cuketou. Na jeho přípravu každopádně doporučuju použít mladé cukety, protože čím menší, tím lahodnější koláč bude.
koláč o průměru 24cm/35x11cm
korpus
- hrnek hladké mouky
- 1/4 hrnku oleje
- 1/4 hrnku horké vody
- špetka soli
- máslo a strouhanka na vysypání formy
náplň
- 250g tučného tvarohu
- 1 vejce
- 70g mozzarelly
- kůra z poloviny citronu
- snítka tymiánu
- sůl a pepř
- hrst černých oliv
- menší cuketa
- Na korpus prosiju hladkou mouku a přimíchám k ní olej společně s horkou vodou a špetkou soli.
- Vznikne hladké vláčné těsto, které nechám chvíli odležet a mezitím si připravím náplň.
- Na náplň společně prošlehám tvaroh, vejce, nadrobno nasekanou mozzarellu, citronovou kůru a nasekaný tymián.
- Tvarohovou směs dochutím solí a pepřem.
- Odleželé těsto vložím do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a prsty ho vytlačím po celém dně a okrajích formy.
- Na korpus potom naliju tvarohovou směs, kterou pokladu plátky cukety nakrájenými na 0,5 centimetrové plátky a černými olivami.
- Koláč dám péct do trouby předehřáté na 190°C na asi 40 minut dozlatova.
- Hotový koláč nechám vystydnout a posypu ho ještě čerstvým tymiánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)