Po dlouhé době se mi zase povedl opravdu dobrý sladký recept, který by se dal zařadit mezi ty o něco zdravější. Kromě klasické mouky je v něm totiž celozrnná špalda a taky ovesné vločky, které navíc tvoří i křupavou drobenku navrch. K tomu si připočtěte šťavnaté meruňky a borůvky a no, co víc si přát... Doma jsme si na něm všichni pochutnali, tak jestli milujete buchty, které jsou vláčné a ne žádné dusivky, tohle bude volba pro vás.
1 chlebíček
- 1/2 hrnku oleje (+ na vymazání formy)
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 150g selského jogurtu
- 2 vejce
- 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 3/4 hrnku jemných vloček
- 1/5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 200g meruněk
- hrst lesních borůvek
drobenka
- 3 lžíce jemných vloček
- 1 lžíce kokosového tuku
- 1 lžíce třtinového cukru
- V míse promíchám olej společně s cukrem, jogurtem a vejci.
- K tekuté směsi pak postupně přisypávám špaldovou mouku, vločky, hladkou mouku a jedlou sodu a míchám, až vznikne hladké polotekuté těsto.
- Část (asi 1/4) meruněk nakrájím na menší kousky a spolu s částí borůvek je opatrně vmíchám do těsta.
- Formu na chlebíček vymažu trochou oleje a připravené těsto do ní vliju.
- Meruňky zbavím pecek a nakrájím je na měsíčky, které nasypu navrch chlebíčku společně s borůvkami.
- V malé misce prsty promíchám 3 lžíce jemných vloček s kokosovým tukem a třtinovým cukrem, aby vznikla drobenka, kterou nasypu navrch chlebíčku na ovoce.
- Takto připravený bochníček dám péct do trouby předehřáté na 180°C přibližně na 3/4 hodiny dozlatova. Že je chlebíček hotový poznáte, když do korpusu píchnete špejli, která bude po vytažení bez drobečků.
- Hotový chlebíček nechám ve formě vychladnout a potom ho z ní vyklopím a krájím na plátky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)