15. července 2019

Jahodová marmeláda s balzamikovým octem


Nevím, jak vy, ale já mám moc ráda jahodovou marmeládu, třeba do palačinek je bezkonkurenční. Má jen jedinou chybičku, na můj vkus je docela dost sladká. Letošní rok jsme měli docela úrodu jahod, tak jsem po nějaké době zase zavařovala a zkusila jsem jejich sladkost srazit balzamikovým octem. Ten má ještě jednu výhodu, skvěle podtrhne jahodovou chuť a navíc je díky jeho barvě marmeláda krásně temně rudá.


1 dávka
  • 1kg jahod
  • 4 lžíce Bzeneckého balzamikového octa
  • 4 lžičky pektinu
  • 300-400g cukru
  1. Jahody nakrájím na poloviny a nasypu je do vyššího hrnce.
  2. K jahodám přidám balzamikový ocet a společně přivedu k varu.
  3. K bublajícím jahodám s octem přisypu pektin, nechám asi 5 minut povařit a potom přisypu i cukr.
  4. Marmeládu potom ještě podle potřeby šťouchadlem na brambory trochu rozmačkám (tak zůstanou v marmeládě kousky) a vařím ještě asi 10-15 minut, aby se chutě propojily a marmeláda trochu zhoustla.
  5. Potom ji plním do vymytých sklenic, zavíčkuju a obrátím víčkem dolů. Tak nechám cca hodinu, aby se víčka chytla a otočím zpátky víčkem nahoru.

Příspěvek byl vytvořen ve spolupráci s Bzeneckými octy, další recepty najdete na Milujemeocet.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)