Naše Pepina měla druhé narozeniny a my se jí rozhodli připravit hned dvě oslavy, jednu s rodinou a jednu s přáteli. No a když dvě oslavy, tak to znamená i dva narozeninové dorty. Proto jsem přemýšlela o nějakém receptu, který nebude tak náročný a díky aktuálním vedrům pokud možno i nepečený, aniž by to ubralo na kráse a chuti. Nakonec padla volba na šarlotu, která je plněná spoustou krému z jahod, šlehačky a jogurtu. Mám pro vás jeden tip, pokud ji budete dělat, tak si kupte cukrářské piškoty, které jsou rovné a ne uprostřed zúžené jako já, krém se vám skrz otvory po obvodu nebude vyvalovat a bude to líp vypadat. I když docela jsem si poradila, nebo?
forma 20cm v průměru
- 100g jahod
- 30g + 30g cukru
- 2 balení práškové želatiny (20g)
- 1dcl vody
- 350ml smetany ke šlehání
- 400ml smetanového jogurtu
- 200g cukrářských piškotů
- jahody, čerstvá bazalka a lístky meduňky na dozdobení
- Jahody si ve vyšší nádobě rozmixuju společně s 30g cukru na pyré.
- Želatinu rozmíchám ve vodě a nechám jí asi 10 minut nabobtnat.
- Potom želatinu zahřeju a míchám, aby se rozpustila. Nechám ji pak zchladnout na pokojovou teplotu.
- Smetanu společně s 30g cukru ušlehám na tuhou šlehačku.
- Špachtlí ke šlehačce vmíchám jahodové pyré a jogurt, nakonec důkladně zamíchám i rozpuštěnou želatinu.
- Dortovou formu si kolem dokola vyložím cukrářskými piškoty a zbytek jich rozložím i na dno formy.
- Jahodový krém potom pomalu naliju do piškoty vyložené formy, na povrchu uhladím a nechám v lednici ztuhnout ideálně přes noc.
- Před podáváním vyndám šarlotu s formy, navrch do soustředných kruhů naaranžuju na půlky rozříznuté jahody, bazalku a po obvodu přimáčknu listy meduňky, které zajistím provázkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)