Koláč na plech je vždycky vděčnost. U nás doma by se ale jedl sto let a hlavně jíst sladké jen proto, aby se snědlo, mi přijde zbytečné. Proto jsem tenhle recept dělala do menšího plechu a i když pořád bylo koláče dost, tak když ještě přišla návštěva, snědlo se to akorát. Linecké obecně miluju, tvaroh taky a citronová vrstva navrchu tomu dává příjemnou kyselkavost. Prostě paráda, tak jestli taky máte rádi koláče ne moc sladké, zkuste.
forma 35x25cm
linecké těsto
- 200g hladké mouky
- 2 vejce
- 100g změklého másla
- 130g cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
tvarohová vrstva
- 500g tučného tvarohu
- 250g ricotty
- 1 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 100g cukru
citronová vrstva
- asi 75ml citronové šťávy
- 2 vejce
- 120g cukru
- 2 lžíce mouky
- Ze surovin na těsto uhnětu pomocí hnětače linecké těsto.
- Těsto pomocí prstů vmáčknu na spodek plechu.
- Tvarohy vyšlehám společně s ricottou.
- Postupně do tvarohové směsi zašlehám vejce, škrob a cukr.
- Připravenou tvarohovou vrstvu naliju na linecké těsto a uhladím tak, aby všude byla stejně vysoká.
- Troubu si předehřeju na 180°C a koláč peču 45 minut.
- Mezitím si připravím citronový krém. Na ten společně prošlehám citronovou šťávu, vejce, cukr a postupně přisypávám mouku, aby vznikl hladký krém.
- Po 45 minutách pečení koláč vyndám, naliju na něj připravený citronový krém a dopékám ještě asi 15 minut, aby citronová vrstva ztuhla.
- Upečený koláč nechám vychladnout a teprve potom ho krájím na jednotlivé porce.
Dobrý den, Váš recept jsem zkoušela o víkendu, ale citronová vrstva byla i po našlehání tekutá a do buchty se vpila a vlastně žádná ani nevznikla.
OdpovědětVymazatMohla byste mi prosím prozradit fígl jak na to? Děkuji Jana
Abych řekla pravdu, tak netuším. Vpít by se neměla právě díky té tvarohové vrstvě, je to zvláštní...
VymazatNedoporucuji! :(
OdpovědětVymazatPročpak to?
Vymazat