Možná si říkáte, proč sem dávám tak základní recept? No, možná právě proto by tu neměl chybět. Navíc je sezóna chřestu a není nic lepšího než si ho dát pěkně s holandskou omáčkou. Jenže teplá holandská omáčka není žádná sranda, při klasické přípravě se mi v 90% případů vždycky zdrcla a nic z toho nebylo, akorát zlost. Nedávno jsem ale objevila trochu jiný způsob přípravy (který očividně všichni už asi znají), díky kterému se povede vždycky. Tak kdybyste ho náhodou neznali, recept máte níž a kromě chřestu ho můžete použít třeba na pošírovaná vejce nebo další dobroty.
2 porce
- 400g zeleného chřestu
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 70g másla
- sůl a pepř
- Zelený chřest očistím tak, že mu ulámu silné konce pryč.
- Do hrnce si dám vařit osolenou vodu a když voda vře, nasypu do ní chřest.
- Chřest vařím tak 4 minuty (záleží na tloušťce výhonků), aby byl měkčí, ale ještě pevný na zkus.
- Uvařený chřest sliju a nechám v utěrce odpočívat.
- Na holandskou omáčku vyklepnu žloutek do vyšší nádoby, do které se akorát vejde ponorný mixér.
- Ke žloutku přidám citronovou šťávu, špetku soli a pepře.
- Máslo si rozehřeju na přibližně 100°C.
- Žloutek začnu pomocí ponorného mixéru mixovat a pomalu k němu tenkým čůrkem přilévám máslo.
- Když spotřebuji celé rozehřáté máslo, ještě vteřinu promixuji a je hotovo!
- Potom ještě podle chuti omáčku trochu dosolím a podávám přelitou na uvařeném chřestu.
Právě včera se mi ukázkově zdrcla 😀, až se mi chtělo slzy ronit ...
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším tvůj postup !
Tak ať se podaří :)
Vymazat