K Velikonocům tak nějak patří jehněčí, ale dokážu pochopit, že hodně lidí ho nemá rádo kvůli jeho specifické chuti. Co se týče kvality, my jsme si časem našli soukromého dodavatele, kde jsme spokojení, z obchodu mi jehněčí nikdy moc nechutnalo, tak možná to bude i tím. Chce to prostě hledat... Já jsem ho teď zkusila připravit s další typicky jarní surovinou, medvědím česnekem, který dokáže chuť jehněčího vyladit tak, že si ho nakonec určitě zamilujete.
2 porce
kolínka
- 2 lžíce másla
- menší cibule
- 2 jehněčí kolínka
- 1dcl bílého vína
- vývar podle potřeby
- sůl a pepř
česnekové kroupy
- 2 lžíce másla
- půl hrnku krup
- hrst medvědího česneku
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
česneková gremolata
- hrst medvědího česneku
- kůra z poloviny citronu
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- Na másle nechám zesklovatět cibulku, kterou potom vyndám z hrnce.
- Na zbytku másla po cibulce nechám zprudka zatáhnout jehněčí kolínka ze všech stran.
- Ke kolínkům vrátím cibulku, zaliji je bílým vínem, osolím a opepřím a nechám krátce odpařit.
- Potom kolínka zaliju vývarem, aby byla ponořená a dusím do měkka asi hodinu.
- Hotová kolínka vyndám a tekutinu z hrnci zredukuju na asi 2 dcl a nakonec ještě propasíruju, aby vznikla hustá omáčka, kterou ještě podle chuti dosolím.
- Do omáčky vrátím kolínka a nechám je prohřát.
- Na přílohu uvařím podle návodu půl hrnku krup.
- Na másle nechám kroupy zlehka opéct, přidám medvědí česnek, zakápnu citronovou šťávou a osolím.
- Když medvědí česnek zavadne, vše spolu ještě promíchám o odstavím z plotny.
- Na gremolatu nasekám medvědí česnek, přidám nastrouhanou citronovou kůru a šťávu, olivový olej a vše spolu ponorným mixérem rozsekám najemno. Pak už jen dosolím a opepřím.
- Při servírování nejdřív na talíř navrším kroupy, na ně položím kolínko, které zaliju omáčkou a navrch přidám 1-2 lžíce gremolaty.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)