Jaro je tady, už je to jasné. Sluníčko člověku zase trochu vlije radost do žil a já přirozeně začnu vyhledávat na pohled veselejší a lehčí jídla. Tahle pomazánka vznikla právě díky chuti po něčem svěžím a zároveň jednoduchém a je to prostě naprosto úžasná věc. Dá se takhle navršit na talíř, ze kterého pak budete kousky chleba pomazánku nabírat, nebo ji namažete rovnou na chleba. Přiznám se, že my si talíř ještě posypali kousky natrhaného pršutu a jedli ji s opečeným a lehce očesnekovaným chlebem. To, že se pomazánka nemíchá společně, umožňuje zajímavý chuťový zážitek, někdy máte v soustu více hrášku a někdy zase ochuceného tvarohu. Tak šup na recept.
1 dávka pomazánky
- 150g mraženého hrášku
- 1 jarní cibulka
- hrst čerstvých ředkvičkových listů
- pár kapek citronové šťávy
- lžíce olivového oleje
- 1 lžička bazalkového pesta
- 250g polotučného tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- ředkvičky, hrášek a olivový olej na servírování
- V hrnci přivedu k varu vodu, do které dám blanšírovat hrášek a jarní cibulku nakrájenou na centimetrové kousky asi na 3-4 minuty. Potom zeleninu sliju a vhodím ji do ledové vody, aby se zastavil var a hrášek i cibulka zůstaly krásně zelené. Vše potom nechám důkladně okapat.
- Do vysoké nádoby přidám okapaný hrášek s cibulkou, nasekané ředkvičkové listy, citronovou šťávu, olivový olej, bazalkové pesto a lžíci tvarohu. Vše spolu tyčovým mixérem rozmixuji na hladkou pomazánku, kterou dochutím solí.
- V misce promíchám zbytek tvarohu s parmazánem, přidám sůl a také nešetřím pepřem.
- Na talíř rozprostřu tvarohovou část, na ní potom zelenou část pomazánky, přidám plátky ředkviček a hrášek navrch a vše zakápnu olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)