Můj poslední letošní recept na vánoční cukroví je asi ten nejlepší nový recept, který jsem letos dělala. Jde o hutnou čokoládovou směs těsta, do které se balí višeň naložená v rumu. Už z toho popisu je jasné, že to bude dobrota, nebo? Já jsem využila višně, které jsem v létě nakládala na višňovku, ale budou stačit i sušené, když je přes noc necháte nasáknout rumem. Doporučuju je rovnou dělat z dvojité dávky, protože mizí rychlostí blesku.
cca 50 koulí
těsto
- 125g hladké mouky
- 75g cukru
- 20g kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 4 lžíce jogurtu
- 50ml oleje
- 1 vejce
dohotovení
- 100ml šlehačky
- 150g hořké čokolády
- višně v rumu
- Na těsto ušlehám všechny ingredience v jednolitou hmotu, kterou rozetřu na výšku 2 centimetry na pečící papír a peču v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut.
- Hotové těsto nechám vychladnout a potom ho rozdrobím najemno.
- Mezitím si v hrnci přivedu šlehačku k varu, stáhnu ji z plotny a rozmíchám v ní na kousky nasekanou čokoládu, až se úplně rozpustí.
- Z drobků těsta odeberu asi 3 lžíce, ve kterých se potom budou koule obalovat a zbytek těsta smíchám se šlehačkovo čokoládovou směsí.
- Z těsta ihned odebírám kousky o váze asi 20g, v lehce navlhčené dlani si vytvořím placičku, do které vložím višeň a tu do těsta celou zabalím.
- Hotové koule potom obaluji ve zbytku rozdrobeného těsta a nechám ztuhnout.
Tip:
- S hotovou směsí těsta s čokoládou se nejlépe pracuje dokud je ještě vlažné díky rozpuštěné čokoládě. Později by už tvoření koulí nemuselo být tak jednoduché.
- K rozdrobení těsta používám obvykle hluboký mixér, ve kterém si těsto po menších kusech rozmixuji najemno.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)