Ráda zkouším nové druhy cukroví, vždycky mě něčím překvapí. Dnešní recept je něco mezi cukrovím a sušenkami a letos určitě tyhle madlenky budou důstojným sladkým zástupcem na vánočním stole. Chuť pomeranče je tu osvěžující a ta čokoláda k tomu! Co si budeme povídat, musíte je prostě zkusit.
cca 30 kusů
- 2 vejce
- 100g cukru krystal
- 100g rozpuštěného másla
- šťáva z poloviny pomeranče
- 100g hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 100g hořké čokolády
- kůra z poloviny pomeranče najemno a usušená
- máslo a mouka (vymazání a vysypání formiček)
- V míse ušlehám vejce spolu s cukrem do pěny.
- K vaječné směsi vešlehám pomerančovou šťávu, rozpuštěné máslo, mouku a prášek do pečiva. Vznikne polotekuté těsto.
- Formičky vymažu rozpuštěným máslem, vysypu moukou a potom asi do poloviny jejich výšky rozdělím těsto (je to cca jedna lžíce těsta na formičku).
- Troubu předehřeju na 200°C a plech s naplněnými formičkami v něm peču dozlatova asi 12-15 minut.
- Formičky nechám úplně vychladnout a potom z nich madlenky vyloupnu.
- Na obalení si rozpustím ve vodní lázni čokoládu, do které namočím vršek každé madlenky.
- Než čokoláda zaschne, posypu ji trochou sušené pomerančové kůry.
TIP:
- Pokud nemáte formu na madlenky, ale používáte formičky na pracny jako já, je třeba zajistit, aby formičky byly v rovině, jinak se těsto při pečení vylije. Já jsem konec formiček vypodložila nízkou zapékací miskou a bylo to v pohodě.
- Na sušenou pomerančovou kůru stačí den předem najemno nastrouhat kůru z pomeranče a nechat ji na pečícím papíru na topení přes noc vysušit.
Recept vypadal tak fantasticky, že jsem se do toho pustila i teď v noci :-) jenom se chci zeptat, nevypadlo vám někde v popisu postupu těch 100g rozpuštěného másla? Já jsem to teda zakomponovala mezi máslo a cukr, ale jak nejsem úplně zběhlá v pečení, jsem z toho dočista nervózní :-)
OdpovědětVymazatJejda, děkuju za upozornění, doplnila jsem, opravdu mi to tam vypadlo. Jste šikovná, tak snad se povedou. Hezké Vánoce!
Vymazat