28. listopadu 2018

Spekulatius


Tyhle německé sušenky různých tvarů s kořením podobným tomu perníčkovému určitě znáte. Já si je pamatuju už z dětství, kdy se vozily okolo Vánoc v plechových krabicích z výletů z Německa a to, jak moc mi chutnaly, některé byly podsypané plátky mandlí, některé ne. Postupem času, když už byly k dostání i u nás, trochu to svoje vánoční kouzlo ztratily, ale letos jsem se rozhodla si ho připomenout a udělat si domácí spekulatius jako vánoční cukroví. Tradičně se vyrábí vmáčknutím těsta do formy, já jsem je zkusila vykrájet a vmáčknout alespoň nějaký vzor dodatečně, což se moc nepovedlo. Ale nevadí, chuťově jsou to ony. Jo, a kdybyste celé ty roky stejně jako já nevěděli, jak se to vyslovuje, je to špekulácius!


1 dávka
  • 225g hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 125g změklého másla
  • 120g tmavého cukru
  • 2 lžíce mléka
  1. Mouku promíchám s jedlou sodou a vším kořením.
  2. V míse si šlehačem prošlehám cukr společně s máslem a mlékem.
  3. K máslové hmotě potom postupně přisypu moučnou směs a uhnětu vláčné těsto.
  4. Těsto nechám v lednici odpočívat alespoň hodinu, potom ho na pomoučené ploše vyválím na tloušťku asi 0,5mm, embosovacím válečkem do něj vytlačím vzor (pokud nemáte, koukněte na tip na konci) a vykrájím z něj různé tvary (já jsem zvolila hvězdičky).
  5. Vykrájené tvary nechám v mrazáku asi 30 minut ztuhnout.
  6. Troubu si předehřeju na 170°C, vykrájené tvary rozložím na plech vyložený pečícím papírem a dám do trouby.
  7. Ihned troubu snížím na 130°C a peču asi 20-30 minut dozlatova.
TIP: Pokud nemáte embosovací váleček, použijte třeba krajku s pěkným vzorem a válečkem ji lehce vtiskněte do těsta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)