Všude okolo se to pomalu začíná hemžit vánočními recepty a než s tím začnu i já, tak tady pro vás mám ještě jeden přechodový recept. Je sice ještě dá se říct podzimní, ale už trochu voní i Vánocemi. Tyhle pečené donuty jsou pěkně vláčné díky nastrouhaným jablkům uvnitř, ale díky cukrovému obalu se skořicí i pěkně křupou. Nicméně jako u každého kynutého těsta jsou nejlepší ten samý den po upečení.
1 dávka/asi 10 - 12 donutů
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- půl balíčku sušeného droždí
- 1 lžíce másla
- 1/3 hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 0,5 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek
- 2,5 hrnku hladké mouky
- špetka soli
na obalení
- 3 lžíce másla
- 0,5 hrnku cukru krupice
- lžička skořice
- Do mísy naliju mléko a přidám k němu droždí a máslo.
- Do mléčné směsi zašlehám cukr, vejce a jablka.
- Nakonec přisypu mouku spolu se špetkou soli a uhnětu měkké a nelepivé těsto (podle potřeby přidávám ještě mouku, každá saje tekutinu jinak).
- Těsto nechám pod utěrkou na teplém místě zdvojnásobit objem, to trvá přibližně hodinu.
- Vykynuté těsto vyndám na pečící papír a rukama ho roztáhnu tak, aby bylo asi 2 centimetry vysoké. Z těsta potom vykrájím kolečka o průměru asi 10 centimetrů (používám sklenici) a uvnitř vykrojím vykrajovátkem malý otvor. Zbylé těsto prohnětu zpět dohromady a pokračuji stejně, dokud už žádné těsto nezbude.
- Vykrojené donuty přendám na plech s pečícím papírem, kde je nechám dokynout ještě zhruba asi 3/4 hodiny.
- Mezitím si předehřeju troubu na 190°C a vykynuté donuty peču dozlatova asi 10 minut.
- Teplé donuty potom už jen potřu změklým nebo rozpuštěným máslem a obalím ve směsi cukru a skořice.
Donutky vypadají nádherně, určitě vyzkouším!����
OdpovědětVymazatPak se podělte o výsledek :)
Vymazat