22. října 2018

Lilek zapečený s mozzarellou


Po dlouhé době je tu úplně bezmasé jídlo, které je naprosto skvělé, rychlé a navíc si na celou přípravu vystačíte jen s jednou pánví. Suroviny jsou počítané na jednu větší porci, ale množství jde snadno upravovat a s větší pánví uděláte 2-4 porce. K tomu třeba bageta nebo jen tak, co chtít víc?

1 porce
  • olivový olej
  • polovina většího lilku na centimetrové plátky
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 střední mrkev
  • 1 cibule
  • 1 menší rajče
  • stroužek česneku
  • lžíci kaparů
  • špetka chilli
  • sůl a pepř
  • koule mozzarelly
  • hladkolistou petržel
  1. Na olivovém oleji z obou stran opeču lilek dozlatova, během opékání ho trochu zakápnu citronovou šťávou, osolím a opepřím. Hotový lilek dám stranou odpočinout.
  2. Do stejné pánve na olivový olej přidám nahrubo nastrouhanou mrkev a na plátky nakrájenou cibuli a nechám lehce zezlátnout. 
  3. K zelenině přidám na kostičky nasekané rajče, utřený česnek, kapary, chilli, trochu soli a pepře a společně prohřeju. 
  4. Na rovnoměrně rozprostřenou zeleninu v pánvi rozložím lilek, na který ještě natrhám kousky mozzarelly.
  5. Takto naplněnou pánev buď přiklopím pokličkou a na mírném ohni nechám mozzarellu jen roztéct nebo pánev bez pokličky umístím doprostřed trouby předehřáté na 180°C a zapékám 15 minut.
  6. Před podáváním posypu hladkolistou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)