Jako malé holce mi babička i mamka dělávaly jablečný pudink, znáte ho? To se rozvaří jablka, která se na nic lepšího nehodí, trochu se osladí a vmíchá se do nich pudink, takže vznikne celkem lehká ovocná dobrota. Tenhle pudink pak může mít další využití, třeba se dá poskládat s piškoty a po zatuhnutí je z toho docela dobrý koláč. Tohle je moje variace na něj, piškoty v něm sice nenajdete, ale hustý jablečný pudink v něm hraje prim.
20cm forma v průměru
- 100g máslových sušenek
- 30g másla
- 3/4kg oloupaných a očištěných jablek
- deci vody
- 100g cukru
- 1/2 lžičky kardamomu
- 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
- 100g tučné zakysané smetany
- skořice na posypání
- Na spodní část dortu nadrtím máslové sušenky najemno a prsty je promíchám s rozpuštěným máslem.
- Sušenkovou směs pak vtlačím naspod formy, aby vytvořila jednolitou vrstvu.
- Jablka nastrouhám nahrubo a spolu s vodou a cukrem je nechám v hrnci pod pokličkou povařit 5-10 minut, jablka pak budou již měkká, ale ještě nebudou úplně rozvařená.
- K jablkům pak přidám ve troše vody rozmíchaný kukuřičný škrob a kardamom, vše vrátím nad oheň a již na mírném ohni nechám provařit další asi 3 minuty, občas směs zamíchám.
- Hotový jablečný pudink naliju na sušenkový základ, povrch uhladím a nechám vychladnout.
- Na zchladlý jablečný pudink rozprostřu zakysanou smetanu, posypu skořicí a nechám lednici zatuhnout několik hodin, nejlépe přes noc.
Tipy:
Místo klasických sušenek můžete použít karamelové, jdou chuťově výborně k jablkům.
Na formu o průměru 24cm suroviny zdvojnásobte.
Vyzerá to výborne. Skúsim.
OdpovědětVymazatĽubo :)