Pořád ještě se potýkám s jablky a to jsme jich na zahradě už otrhali přes 200 kilo a nechali si udělat mošt, mám je zavařená a tak dále. Tenhle recept by se spíš měl jmenovat karamelová jablka s toustem, protože o jablka tu jde především. Nemusíte je použít jen na tousty, ale i třeba do palačinek, na lívance nebo prostě kamkoliv. Připravená dávka jablek vydrží v lednici docela dlouho, my jsme jí snědli asi až po 14 dnech a byla pořád dobrá. Tak šup na recept.
1 dávka- 1kg jablek, oloupaných a nakrájených na kostky cca 3x3cm
- 100g tmavého cukru
- špetka skořice
- Do pánve nasypu tmavý cukr a na středním plameni nechám rozpustit na karamel.
- Když je cukr rozpuštěný, nasypu do něj jablka, přidám skořici a společně promíchávám asi 2-3 minuty, aby se karamel odlepil ode dna. Potom zakryju pokličkou a nechám spolu dusit dalších asi 5 minut.
- Jablka odkryju a podle potřeby nechám zredukovat na požadovanou hustotu, to je těžké odhadnout, protože každá jablka jsou jinak šťavnatá, ale jde o to, aby okolo jablek byla hustší karamelová šťáva.
- Hotová jablka ještě horká přendám do sklenic a uzavřu, nechám vychladnout a skladuju v lednici.
francouzský toust, 2 porce
- 2 vejce
- 100ml vysokotučné smetany
- špetka cukru
- 4 plátky toustů
- máslo
- Vejce v misce prošlehám spolu se smetanou a cukrem.
- Do této směsi namáčím z obou stran tousty, které potom na rozpálené pánvi s máslem opékám dozlatova.
Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)
OdpovědětVymazatDíky <3
Vymazat