6. srpna 2018

Švestkový crumble s mákem

Když už se nám trochu ochladilo, dovolila jsem si doma zapnout troubu. V létě člověk nemá moc chuť na hodně těsta v dezertech, ale ovoce je spousta, tak proč ho nezpracovat nějakým lehčím způsobem? Crumble tohle splňuje, protože pod křupavou drobenkou najdete jen a jen šťavnaté pečené ovoce. No a když ho člověk doplní zmrzlinou, je to láska!


22cm zapékací miska
  • 3/4 kila švestek
  • 2 lžíce třtinového cukru
drobenka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce celého máku
  • 100g jemných vloček
  • 80g kokosového tuku nebo másla (podle potřeby i víc)
  1. Švestky přepůlím, odstraním z nich stopky a pecky a každou polovinu podélně ještě rozpůlím.
  2. Vzniklé měsíčky rozložím do soustředných kruhů na dno zapékací misky (je možné je i jen tak navrstvit bez ladu a skladu) a zasypu dvěma lžícemi cukru.
  3. Na drobenku smíchám všechny suroviny a prsty vytvořím sypkou drobenku, kterou rovnoměrně nasypu na švestky.
  4. Takto připravený crumble dám péct do trouby předehřáté na 180°C zhruba na 40 minut nebo do té doby, dokud drobenka není zlatá a švestky na stranách mísy nezačnou bublat.
  5. Hotový crumble nechám vychladnout na pokojovou teplotu a lžící ujídám ze zapékací mísy buď jen tak nebo s vanilkovou zmrzlinou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)