Taky v těchhle vedrech nemáte chuť ani nějak vyvařovat, ani jíst teplá vydatná jídla? Já tedy ne, takže nejčastěji přes týden k večeři nejraději připravuji různé saláty. Ale samotná zelenina, to by za chvíli bylo možná trochu fádní, takže aby salát vydal za plnohodnotné jídlo, je fajn ho něčím doplnit. A to něco nemusí být hned maso, třeba falafel obstojí víc než dostatečně.
2-3 porce
falafel (asi 12 kusů)
- hrnek sušené cizrny
- polovina cibule
- lžička sušeného koriandru
- lžička soli
- špetka chilli
- tři stroužky česneku
- lžička římského kmínu
- hladká mouka podle potřeby
- olej na smažení
- Večer předem namočím hrnek cizrny do studené vody tak, aby byla cizrna hodně ponořená.
- Druhý den pak do sekáčku nebo mixéru dám cibuli, koriandr, sůl, chilli, česnek a kmín a umixuji dohladka.
- Potom přidám slitou cizrnu a mixuju jen tolik, aby byla cizrna jemněji nasekaná, ale nevznikla úplně hladká kaše.
- Obsah mixéru vysypu do mísy a lehce zasypu a rukama promíchám s moukou tak, aby vznikla hmota, ze které jde tvarovat kuličky velké asi jako pingpongový míček.
- Ve vysoké vrstvě oleje potom kuličky smažím dozlatova.
salát
- čtvrtina ledového salátu
- hrst oliv
- čtvrtina okurky
- hrst cherry rajčat
- čtvrtina červené cibule
- snítka čerstvého koriandru
- 4 lžíce jogurtu
- lžička tahini pasty
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- Na salát nakrájím na proužky ledový salát, olivy nasekám, okurku nakrájím na nudličky, cherry rajčata na čtvrtiny a červenou cibuli na proužky.
- Všechnu zeleninu společně s koriandrem promíchám a navrším na talíře.
- Na zálivku promíchám jogurt s tahini, olivovým olejem a špetkou soli.
- Na salát přidám usmažené falafely a vše pokapu zálivkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)