Uteklo to jako voda a Pepina už měla svoje první narozeniny. Na jednu stranu byly chvíle, kdy jsem si říkala, že ten čas snad stojí a jestli by raději nechtěl trochu poskočit, ale jen jsem se otočila a ta naše holka už je tak veliká! Na oslavu jsem chtěla udělat dort, který bude kromě dospěláků moct i ona. Sice jsem se trochu bála, že nebude chutnat, protože neobsahuje přidaný cukr, ale byl vynikající a myslím, že úspěch sklidil na obou stranách. Tady na něj máte recept.
na 20cm formu/8 porcí
krém
- 800g selského jogurtu
- 250g ricotty
- S přípravou jsem začala den předem. Cedník jsem si vyložila plátýnkem (ideální je třeba plína) a nalila do ní jogurt. Cedník jsem pak položila na misku a nechala v lednici odkapat syrovátku, aby jí bylo zhruba 1/2 hrnku. Tu jsem si pak nechala na korpus.
- Odkapaný jogurt jsem přemístila do mísy, přidala ricottu a šlehačem společně vyšlehala do hladkého a nadýchaného krému, který jsem pak nechala odpočinout v lednici.
korpus
- 2,5 hrnku vloček
- 3 zralé banány
- 1/2 hrnku syrovátky (vykapaná z jogurtu na krém)
- Vločky jsem nasypala do hlubokého mixéru a rozmixovala jsem je na jemno.
- Oloupané banány jsem nakrájela na kusy, přidala je do mixéru k vločkám a vše zalila syrovátkou. Vše jsem v mixéru promixovala tak, aby se všechno společně promíchalo (pokud by náhodou bylo málo tekutiny, přidejte trochu jogurtu).
- Formu jsem si vyložila pečícím papírem, nalila do ní těsto, uhladila a dala péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 20-30 minut (dokud po testu propíchnutí těsta špejlí nevyjde špejle čistá).
- Hotový korpus jsem nechala vychladnout a prokrojila ho na půl.
dohotovení
- 2 hrsti ovoce (borůvky, jahody, maliny, třešně, physallis)
- V den D jsem ráno polovinou krému naplnila korpus a do něj zapíchala asi 1/3 ovoce.
- Krém s ovocem jsem přiklopila druhou částí korpusu a zbytek krému navršila navrch dortu.
- Celý vršek dortu jsem pak pokladla zbylým ovocem a dala alespoň na hodinu odležet do lednice.
Dobrý den, jak velkou jste pouzila formu, prosim? :) A sel by do kremu pridat treba banan? :)
OdpovědětVymazatZdravím, je to psáno v úvodu receptu, forma o průměru 20cm. Do krému můžete zkusit přidat banán, ale dala bych ho třeba rozmixovaný už do jogurtu před odkapáním, aby případná tekutina navíc (záleží na zralosti banánu) mohla vykapat pryč.
VymazatDobrý den, prosím stačí, když bude jogurt odkapávat cca 12 hodin? Nebo musí přes noc? Děkuji mnohokrát
OdpovědětVymazatJá myslím, že by to mohlo stačit.
VymazatDobrý den, dort vypadá krásně 🙂. Předpokládám, že jste použila ovesné vločky, že? Takže případně mohu koupit ovesnou mouku? Moc děkuji 🙂
OdpovědětVymazatDěkuji, asi by to šlo, ale tím pádem už to nebude stejný poměr surovin, protože vločky přeci jen mají ve stejném objemu i vzduch, mouky bych tedy dala méně
Vymazat