Už je tady zase sezóna chřestu. Máte oblíbenější ten bílý nebo zelený? Já se přiznám bez mučení, že můj oblíbenec je zelený a každý rok se na něj opravdu těším. Dneska jsem s ním zkusila jednoduchý recept, kdy chřest doplňuje křupavá strouhanka s opečenou slaninou a citronem. Bez přílohy ho můžete podávat jako lehký předkrm, s ní ale vydá za obstojný hlavní chod a i když nejde o náročnou přípravu, určitě s ním budete mít úspěch tak i tak.
2 porce
- starší bílá houska
- 2 plátky slaniny nasekanou na jemno
- lžíce citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- balení zeleného chřestu
- sůl
- máslo
- Housku vložím do sekáčku (kutru) a nasekám na střední hrubost.
- Na másle potom opeču slaninu dozlatova, přidám nasekanou housku, zakápnu citronovou šťávou a přidám citronovou kůru. Společně pak opékám do křupava.
- Chřest očistím tak, že odříznu asi centimetr stonku od spodního konce a potom spodní 2/3 oloupu škrabkou.
- Takto připravený chřest dám do hrnce s lehce osolenou vroucí vodou a vařím přibližně 4 minuty. Uvařený chřest sliju a přeliju studenou vodou, abych zastavila vaření a uchovala tak svěží zelenou barvu.
- Rozpustím si trochu másla.
- Okapaný chřest položím na talíř, přeliji ho trochou rozpuštěného másla a navrch nasypu křupavou strouhanku. Jako příloha jsou nejlepší máslem maštěné nové brambory.
Tip: Pokud nemáte sekáček, housku dejte trochu opéct pod gril nebo do trouby, aby byla křupavá, nechte vychladnout a potom přes utěrku rozválejte válečkem nebo si ještě pomozte rukama, abyste měli drobnější drobky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)