K Velikonocům kromě všeho sladkého a vajec alespoň pro mě patří kuře s nádivkou. Pokud nadívám kuře, tak dělám nádivku trochu chudší než když ji dělám samu o sobě, protože myslím, že nádivka by měla kuře spíš doplnit než zastínit. Chudší nádivka ale neznamená bez chuti, stejně jako tohle kuře na citronech a medvědím česneku. Je to trochu něco jiného, ale senzačního a právě citrony dodají kuřeti i nádivce plnou chuť. Tak veselé Velikonoce!
Na kuře
nádivka
- 8 rohlíků
- 2 stroužky česneku
- zelená část jarní cibulky
- 2 listy medvědího česneku
- 1 vejce
- 1,5 dcl mléka
- kůra z poloviny citronu
- pár kapek citronové šťávy
- sůl a pepř
- Na nádivku nakrájím na kostky tvrdší rohlíky.
- V míse k nim pak přidám lisovaný česnek, nasekanou jarní cibulku a medvědí česnek.
- Ke všemu vyklepnu vejce a zaliji mlékem a přidám trochu citronové šťávy a kůru. Nakonec lehce osolím a opepřím a rukama zpracuju do kompaktní hmoty.
kuře
- 2 lžíce změklého másla
- kůra z jednoho citronu
- šťáva z poloviny citronu
- půl lžičky majoránky
- 1 list medvědího česneku
- špetka soli
- kuře
- půl citronu na tenké plátky
- Změklé máslo promíchám s kůrou a šťávou z citronu, majoránkou, nasekaným medvědím česnekem a špetkou soli.
- Kuře naplním připravenou nádivkou (je jí víc, než se vejde do kuřete, takže já mu z ní dělám takové větší pozadí) a ochuceným máslem pomažu kuře na kůži po celém jeho povrchu.
- Kuře dám do zapékací mísy a rozložím na něj a okolo něj plátky citronu. Vše podliji trochou vody, přiklopím a dám péct do trouby předehřáté na 200°C na 30 minut. Potom zapékací mísu odklopím a dopékám ještě asi hodinu dozlatova, během dopékání kuře přelévám vypečenou šťávou. Nejlepší přílohou je bramborová kaše.
Dnes vyzkoušeno - DOKONALÉ, všem chutnalo. Použila jsem francouzská baby kuřata. Děkuji a doporučuji.
OdpovědětVymazatV menším vydání to muselo být roztomilé, taky jsem nad tím uvažovala ;)
Vymazat