Tak a je mi třicet. Ani mě moc nenapadlo nad tím přemýšlet, protože tenhle věk jako mezník neprožívám. Možná je to proto, že jsem vlastně tam, kde momentálně v životě jsem, celkem spokojená. Tak možná jen, aby to vydrželo a taky se těším na ty roky plné zážitků, co teprve přijdou! Dneska je to tedy recept na narozeninový dort, který jsem pekla sama sobě na oslavu, chtěla jsem si totiž konečně zkusit (polo)nahý dort. Jestli máte rádi vláčný korpus a lehčí krém, tak směle do něj! Není to nic extra těžkého, jediná námaha je rozpočítat množství těsta a krému na jednotlivé vrstvy.
Dvoupatrový dort (pro cca 30 osob)
korpusy (24 a 20 centimetrů)
- 4 a půl hrnku hladké mouky
- 3 a půl hrnku cukru
- 1 hrnek kakaa
- 4 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 hrnky podmáslí
- 2 hrnky silné kávy
- 1 hrnek oleje
- Postup na korpus je velmi jednoduchý, nejprve smíchejte všechny sypké ingredience spolu, potom všechny tekuté ingredience spolu zvlášť a potom je promíchejte společně dohromady (jen chci upozornit, že na tohle množství potřebujete hodně velkou mísu, takže jestli jí nemáte, je lepší si suroviny rozdělit na polovinu a udělat těsto na dvě dávky). Tadá, hotovo.
- Teď ale přijde to těžší, a to je rozpočítat si množství těsta na jednotlivá patra. Každý korpus má tři patra těsta a je lepší každé péct zvlášť.
- Zvažte si, kolik váží celá vaše směs na korpusy, tuto váhu vydělte devíti a vyjde vám, kolik bude vážit jeden díl těsta. Na každou vrstvu korpusu o průměru 20 centimetrů potřebujete celkem 1 díl z váhy vašeho těsta, na každou vrstvu korpusu o průměru 24 centimetrů potřebujete celkem 2 díly těsta. Podle toho tedy postupně odvažujte jednotlivé díly těsta na každý korpus.
- Každé odvážené množství těsta nalijte do formy, kde bude dno vyložené pečícím papírem, a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, hotové těsto se nelepí na špejli do něj zapíchnuté.
- Upečené korpusy nechte úplně vychladnout, pokud při pečení trochu vyběhnou, stačí je při chladnutí otočit, slehnou se. Pokud by vyběhly víc, trochu je seřízněte do roviny.
- 3/4 litru mléka
- 3 kakaové pudinky
- půl hrnku cukru
- 4 lžíce kakaa
- 200g hořké čokolády
- 500g másla
- Pudink promíchejte s kakaem a pak z nich, mléka a cukru uvařte klasicky jen o něco hustší pudink.
- Do ještě horkého pudinku vmíchejte nalámanou čokoládu, pudink trochu polijte rozpuštěným máslem (aby se neudělal škraloup) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím nechte povolit máslo také na pokojovou teplotu.
- Až bude mít pudink i máslo stejnou teplotu (to je důležité, aby se krém nesrazil), pomocí šlehacího nástavce je spolu ušlehejte.
- Hotový krém dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
sestavení a dohotovení
- borůvková marmeláda
- borůvky
- pusinky
- květiny
- Každou vrstvu korpusu namažte vrstvou borůvkové marmelády.
- Před plněním a zdobením si krém stejně jako těsto na korpusy zvažte a tentokrát vydělte sedmi.
- Na vrstvu krému mezi korpusy o průměru 20 centimetrů potřebujete 1 díl krému, na vrstvu krému mezi korpusy o průměru 24 centimetrů potřebujete 2 díly krému a jeden díl vám zbyde na pomazání korpusů.
- Korpusy tedy naplňte, zbytkem krému ledabyle pomažte povrch a dejte alespoň na hodinu do lednice odpočinout.
- Potom dlouhým nožem krém na bocích korpusů i navrchu uhlaďte a korpusy sestavte na sebe.
- Hotový dort můžete zdobit podle libosti, já jsem použila květiny, sněhové pusinky a čerstvé borůvky.
Dobrý den, můžu se zeptat na velikost hrnku?
OdpovědětVymazatDěkuji IB
Zdravím, je to 250ml ;)
VymazatTak se omlouvám, špatně jsem to pochopila - prostě každý korpus neprokrajuješ, ale upečeš zvlášť ;-). Chytré ;-). Děkuji moc!!!
OdpovědětVymazatU tohoto druhu korpusu je to lepší ;)
VymazatMůžu se zeptat, jak dlouho dort vydrží v lednici? Je dostatečně pevný, aby se třeba do druhého dne nějak nesesunul (když bude v těch dvou patrech)? Děkuju!
OdpovědětVymazatUrčitě se nesesune, když se složí dohromady, v lednici zatuhne a vydrží jako normální dort :) Nebojte
Vymazat