Určitě znáte recept na brambory, které se na plátky navrství spolu s vepřovým a upečou zalité vysokotučnou smetanou, protože právě tenhle recept zakotvil mezi mnoha dalšími v domácnostech napříč republikou. Já doma dělám takovou variaci na tenhle recept, která místo vepřového obsahuje kuřecí stehenní řízky a navíc ještě dýni, která dodá jídlu další krémovitost. Na zimu ideální jídlo.
4 porce
- množství brambor, které sníte ve čtyřech (asi 1 kilo neoloupaných)
- větší cibuli
- 400g dýně hokkaido
- 2 kuřecí stehenní řízly
- rozmarýn
- sůl a pepř
- 200ml 33% smetany
- trochu parmazánu
- Brambory oloupu, omyju a nakrájím na tenké plátky (na to je ideální plátkovací struhadlo - mandolína, je to s ním za chvilku). S dýní udělám to samé, cibuli nakrájím na měsíčky a každý plátek masa rozdělím na dva kusy.
- Na dno zapékací mísy rozložím polovinu brambor, dýně a cibule, každou vrstvu lehce osolím, opepřím a přidám trochu rozmarýnu. Potom rozložím plátky masa, a dál cibuli, dýni a nakonec brambory. Každou vrstvu zase lehce osolím, opepřím a dám rozmarýn.
- Nakonec vše zaliji smetanou a lehce posypu parmazánem.
- Přikrytou zapékací mísu dám péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200°C, potom víko odkryju a dopékám ještě tak dlouho, dokud smetany není na dně mísy už jen trochu (asi dalších 30 minut).
Vyzkoušeno, vynikající. Použití struhadla je bezvadný zlepšovák, protože vrstvy jsou slaboučké a krásně se prolnou chutě. Děkuju za recept.
OdpovědětVymazatTo mě moc těší. Struhadlo i dost urychlí práci ;)
Vymazat