Nevím jak vy, ale já klasického smaženého vánočního kapra na štědrovečerním stole moc nemusím. Místo něj jsem vloni (a letos tomu bude zrovna tak) dělala kapří hranolky, ale řízek u nás doma prostě vede. Jestli ale chcete držet tradici v podobě ryby a máte to podobně jako já, zkuste tuhle odlehčenou verzi, kdy se ryba peče pod kořeněnou strouhankou hezky na másle v troubě. Já měla tresku, ale s kaprem to určitě půjde taky, jen se bude muset péct o trochu déle. Na ryby používám snad jako jedinou směs koření (na ryby), skvělou má například Grešík nebo Koření od Antonína. V tomhle receptu pod rybu nemusíte šetřit máslem a do strouhanky můžete použít místo zajímavější pomerančové kůry klasickou citronovou.
4 porce
- máslo pod rybu podle chuti
- 4 kusy ryby bez kostí a kůže
- 100g strouhanky
- 2 lžíce čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
- 3 lžíce parmazánu
- 2 lžíce změklého másla
- 1 lžičku koření na ryby
- trochu soli
- 1 lžíci citronové šťávy
- Dno zapékací misky vyložím kousky másla a na ně položím kusy ryby.
- V misce promíchám všechny zbylé ingredience a prsty vytvořím takovou žmolenku.
- Tu opatrně rozvrstvím navrch každé ryby a dám péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 20 minut, dokud strouhanka nebude hezky zlatavá.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)