Nevím jak vy, ale já jsem květákovou polévku nikdy moc nemusela. Ale to až do teď. Zkuste květák předpéct v troubě a přihodit k němu česnek a to je najednou květáková o něčem jiném. Všechny krémové polévky doporučuju na závěr umixovat v mixéru s hlubokou nádobou, do tekutiny se dostane tak akorát vzduchu, aby se polévka našlehala a získala zajímavější strukturu. Fakt!
Na 6 porcí
- střední hlava květáku
- 2 hlavy česneku
- olej
- máslo
- menší žlutá cibule
- 250ml vysokoprocentní smetany
- sůl a pepř
- krutony, slanina a pesto na dohotovení
- Květák si očistím a nalámu ho na jednotlivé růžičky. Z česneku odkrojím svrchní část tak, aby byly vidět stroužky uvnitř slupek.
- Vše rozložím na plech, lehce pokapu olejem a peču v troubě na 180°C dokud květák nezačne zlátnout a česnek nebude měkký, to trvá asi 30 minut.
- Pečenou zeleninu nechám vychladnout.
- Na troše másla nechám v hrnci zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, pak přidám pečený květák a ze slupek vyloupnu i česnek.
- Vše zaliji vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo vše ponořené, přivedu k varu, přidám smetanu, osolím a opepřím a nechám trochu povařit.
- Polévku pak rozmixuju a případně ještě dosolím, zvládne to i ponorný mixér, ale lepší je to v hlubokém, jak jsem psala už na začátku.
- Polévku podávám s krutony, je možné přidat ještě i slaninu a třeba pesto.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)