Nebo pštrosí, chcete-li. Podle mě ideální velikonoční jídlo, protože vajíčka prostě k Velikonocům patří. Nejlepší je uvařit vejce tak akorát, aby byl žloutek ještě tekutý a jako nejlepší přílohu vidím bramborovou kaši.
Na 4 porce
- 4 vejce
- 500g mletého vepřového masa
- špetku muškátového oříšku
- lžičku anglické nebo dijonské hořčice
- hladkolistou petrželku
- pepř a sůl
- strouhanku
- olej na smažení
- Vodu v hrnci, kde chci vařit vejce, přivedu k varu. Vejce do ní ponořím a vařím přesně 6,5 minuty, pak vejce ponořím do studené vody a nechám vychladnout. Zchladlá vejce oloupu.
- Mleté maso promíchám s muškátovým oříškem, hořčicí, nasekanou petrželkou a lehce osolím a opepřím.
- Maso rozdělím na 4 části a opatrně jím obalím každé vejce zvlášť.
- Takto připravené koule obalím ve strouhance a usmažím je ponořené v oleji, což trvá asi 7 minut.
Jako další velikonoční tip mám nápad na dekorační svícínky ze skořápek od vajec. Stačí rozebrat čajové svíčky, vosk rozpustit na sporáku, knoty umístit do skořápek a zalít je voskem. Nakonec je stačí naaranžovat do sklenic s mechem.
Ještě jsem skotská vejce nedělala.Kdysi jsme je měli ve škole a vajíčka byla tvrdá a nebyl to žádný zázrak.Ale jak tak vidím a čtu,budou letos na Velikonoce u nás taky. Taky se mi líbí nápad na svícen se skořápky..jednoduchý a hezký.
OdpovědětVymazatpřeji krásné Velikonoce
Daška
Určitě stojí za to obojí, taky přeju hezké Velikonoce ;)
VymazatTeda skotské vejce vypadá super a ta svíčka ze zbytků také ;) Určitě zkusíme.
OdpovědětVymazat