V tuhle dobu je to se zeleninou vždycky náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit. To se pak snažím zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové noky, které se dají používat všude, kde byste použili ty klasické bramborové. Já na ně pro inspiraci připravila karamelizovanou cibulku a rozmarýnové máslo.
Na 4 přílohové porce (2 hlavní) celerových noků
- 400g celeru
- 160-200g hladké mouky
- 1 vejce
na dokončení
- 4 cibule
- sůl
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100g másla
- snítku rozmarýnu
- Oloupaný celer nakrájím na drobnější kostičky a uvařím je ve vodě do měkka.
- Celer sliju, nechám vychladnout a rukama z něj vymačkám co nejvíce tekutiny.
- Vymačkaný celer rozmixuju ponorným mixérem do hladka, přidám vejce a postupně mouku tak, aby vzniklo lehce lepivé těsto, které rozdělím na 4 části a na hodně pomoučené ploše z nich vyválím asi 30 cm dlouhé válečky, ze kterých nožem odkrajuju jednotlivé noky.
- Přivedu osolenou vodu k varu a noky v ní nechám vařit, když jsou hotové, vyplavou na povrch.
- Na pánvi rozpustím máslo, přidám na půlkolečka nakrájenou cibuli a cukr a vše spolu opékám asi 5 minut, dokud cibule nezkaramelizuje.
- Pak lehce osolím, přidám nasekaný rozmarýn a vmíchám noky, které společně s obsahem pánve ještě krátce opeču.
- Podávat lze jen tak nebo zasypané parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)