8. prosince 2016

Vánoční vaření s Karolínou Kamberskou




Konec roku je vždycky hektický. Letos jsem se rozhodla ten shon talespoň trochu rozbít a přijala jsem pozvání na vánoční workshop s Karolínou Kamberskou, který uspořádala společnost Fino. Seznámila jsem se tam s několika fajn blogerskými kolegyněmi a Karolína, kterou všichni určitě znáte z televize, byla taky moc milá.


Jako vánoční menu jsme připravovaly smetanový krém z lososa s koprem (který mi moc chutnal a v podstatě šlo o finskou polévku lohikeitto, kterou jsem vařila nedávno - jen byla umixovaná na krém), kapra s ořechovou drobenkou a šťouchanými bramborami a išlské dortíčky. Největším objevem v tomto menu pro mě byl právě kapr, kterého moc nemusím, ale tahle varianta mě okouzlila. Je to taková lehčí verze řízku z kapra, no a právě o tenhle recept se s vámi chci podělit.



Na 4 porce
  • 4 filety z kapra
na drobenku
  • 1 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce strouhanky
na omáčku
  • 2 lžíce másla
  • 1 dcl černého piva
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • pepř a sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce šípkové marmelády
  1. Na drobenku smíchám máslo s ořechy, cukrem, solí a strouhankou a prsty propracuji tak, že vznikne drobenka. 
  2. Troubu předehřeju na 190°C. Na pánvi rozpustím máslo, kapra osolím a opepřím a kůží dolů peču na pánvi dokud z boku uvidím, že je do poloviny propečený.
  3. Pak přendám kapra do pekáčku, navrch rozprostřu drobenku a peču v troubě asi 8 minut - kapr se dopeče a drobenka zezlátne.
  4. Na omáčku přidám do pánve, kde se opékal kapr, pivo, cukr, pepř, sůl, citronovou šťávu a šípkovou marmeládu. Vše svařím na hustou tmavě zlatou omáčku.
  5. Při podávání dám nejdřív omáčku a pak až kapra, aby se drobenka nerozmočila.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)