Za tímto zajímavým italským názvem (vyslovujte skiačáta) se skrývá neméně zajímavá dobrota. Osobně nemám moc v oblibě příliš sladká jídla a tohle je druh moučníku, který to splňuje. Jde vlastně o focciacu plněnou a sypanou hroznovým vínem, rozmarýnem a lehce zaprášenou cukrem. Nejlepší je křupavá právě z plechu.
Na zapékací misku 30x30cm
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 1/3 balíčku sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 100g modrého hroznového vína
- 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce moučkového cukru + na posypání
- Nejrpve jsem si připravila těsto, v míse jsem promíchala mouku, vodu, cukr, sůl a droždí, aby vzniklo lehce lepivé těsto.
- Hotové těsto jsem přikryla utěrkou a nechala ho hodinu kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Těsto jsem si pak rozdělila na dvě části a jednu rozprostřela naolejovanýma rukama na olejem vymazané dno zapékací misky.
- Na první část těsta jsem rozložila polovinu hroznového vína a rozmarýnu a poprášila trochou cukru.
- Druhou částí těsta jsem přikryla první část, zakapala trochou oleje a navršila zbytek hroznového vína a rozmarýnu.
- Takto připravené těsto jsem nechala dokynout 20 minut, pak jsem ho zasypala trochou cukru a nechala 30 minut péct v troubě předehřáté na 250°C do zlatova.
- Hotovou schiaccatu jsem nechala trochu zchladnout a před podáváním zasypala bohatě moučkovým cukrem.
Talíř mám z eporcelán.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)