17. října 2016

Schiacciata con L´uva

Za tímto zajímavým italským názvem (vyslovujte skiačáta) se skrývá neméně zajímavá dobrota. Osobně nemám moc v oblibě příliš sladká jídla a tohle je druh moučníku, který to splňuje. Jde vlastně o focciacu plněnou a sypanou hroznovým vínem, rozmarýnem a lehce zaprášenou cukrem. Nejlepší je křupavá právě z plechu.


Na zapékací misku 30x30cm
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • 1/3 balíčku sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100g modrého hroznového vína
  • 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce moučkového cukru + na posypání
  1. Nejrpve jsem si připravila těsto, v míse jsem promíchala mouku, vodu, cukr, sůl a droždí, aby vzniklo lehce lepivé těsto.
  2. Hotové těsto jsem přikryla utěrkou a nechala ho hodinu kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  3. Těsto jsem si pak rozdělila na dvě části a jednu rozprostřela naolejovanýma rukama na olejem vymazané dno zapékací misky.
  4. Na první část těsta jsem rozložila polovinu hroznového vína a rozmarýnu a poprášila trochou cukru.
  5. Druhou částí těsta jsem přikryla první část, zakapala trochou oleje a navršila zbytek hroznového vína a rozmarýnu.
  6. Takto připravené těsto jsem nechala dokynout 20 minut, pak jsem ho zasypala trochou cukru a nechala 30 minut péct v troubě předehřáté na 250°C do zlatova.
  7. Hotovou schiaccatu jsem nechala trochu zchladnout a před podáváním zasypala bohatě moučkovým cukrem.
Talíř mám z eporcelán.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)