Základní recept na tyhle knedlíčky si někam zapište, je totiž velice jednoduchý, ale plný tvarohové chuti a výborně se doplňuje s jakýmkoliv ovocem. Tvaroh k nich opravdu hraje prim, mouky je tam jen tolik, aby těsto drželo pohromadě. Já jsem je doplnila ovocnou omáčkou, na kterou jsem použila švestky a na závěr přidala trochu rumu, který chuť švestek příjemně odpíchne. Je to parádní podzimní jídlo.
2 porce
na knedlíčky
- 250g tučného tvarohu
- 1 vejce
- 100g polohrubé mouky
- špetka soli
- špetka cukru
- Tvaroh v míse vařečkou promíchám s vejcem, moukou, solí a cukrem. Vznikne lehce lepivé těsto, které nechám odpočinout v lednici 10 minut.
- Dám vařit hrnec s vodou. Když voda vře, začnu mokrýma rukama z těsta vavylovat kuličky o průměru 3 centimetry a rovnou je vhazuju do vroucí vody.
- Knedlíčky vařím přibližně 8 minut, aby se celé provařily, jeden nakonec na zkoušku vyndám a rozkrojím. Během vaření knedlíčky trochu nabydou.
- Hotové knedlíčky dávám na talíř, aby se k sobě nelepily.
na obalení
- 4 lžíce třtinového cukru
- půl lžičky skořice
- Odpočinuté knedlíčky obaluju v cukru promíchaném se skořicí těsně před podáváním.
na švestkovou omáčku
- 250g švestek
- špetka skořice
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce rumu
- Do rendlíku dám vyloupané švestky, přidám skořici, cukr a vodu a pod pokličkou nechám dusit asi 10 minut, během dušení (obzvlášť ke konci) švestky promíchávám.
- Nakonec přiliju trochu rumu, promíchám a stáhnu z plotny. Omáčku podávám ke knedlíčkům.