Letos začaly houby růst opravdu brzy, už jsme byli několikrát a i když jsme tu největší nadílku vždycky trochu propásli, i tak bylo z čeho vařit. Minulý týden jsme strávili pár dní na Lipně a i tam jsme při procházkách našli pár hub, navíc kromě našich končin i nějaké lišky. To by bylo, aby nebyl nějaký recept! A tenhle si rovnou uložte, protože je v něm i jednoduchý postup jak vyrobit domácí špecle. Navíc pokud nenajdete lišky, můžete použít jakékoliv jiné pevné houby. Je to lahoda!
4 porce
na špecle
- 250g hladké mouky
- 3 vejce
- 120ml vody
- špetka soli
- V míse smíchám všechny suroviny a vařečkou promíchám v hladké těsto, které nechám alespoň pět minut odpočívat.
- V hrnci přivedu k varu lehce osolenou vodu a přes síto na halušky (nebo jakékoliv síto nebo cedník s většími dírami) s pomocí vařečky protlačím těsto rovnou do vody. Povařím pět minut a scedím.
.
na ragú z lišek
- 1 velká červená cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 hrsti lišek - nakrájených na kousky
- 1 dcl bílého vína
- sůl a pepř
- několik lístků libečku nebo petrželky
- Na pánvi nechám na oleji zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidám lišky, promíchám a zaliji bílým vínem.
- Tekutinu nechám zredukovat na minimum, osolím a přidám pepř. Vše promíchám s hotovými špeclemi a nakonec vmíchám nasekaný libeček.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)