Jako dítě maminka doma v létě často dělala lečo, nejčastěji s párkem nebo točeňákem a vajíčkem. I když mi lečo vždycky moc chutnalo, to vajíčko mi tam tak nějak přišlo navíc. Vloni jsme s J. byli v Budapešti a ochutnali jsme tam tradiční maďarské lečo, které je taky bez vajíčka a dokonce může být i bez klobásy. Je to vlastně taková zeleninová příloha nebo zeleninové jídlo s bramborami. Já ho nejvíc miluju s chlebem. Možná si říkáte, že dnešní recept není žádná pecka, ale použijte kvalitní suroviny a zjistíte, že je to právě naopak!
Na 4 porce
- 1 větší cibule
- 50g sádla nebo másla
- maďarská klobása (ideálně mangalica)
- 2 lžicky sušené maďarské sladké papriky
- 600g bílých paprik
- 3 rajčata
- sůl
- chilli
- Na pánvi jsem rozpustila máslo a nechala na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a rovnou jsem přidala na kolečka nakrájenou klobásu, aby se také opekla.
- Ke klobáse jsem přisypala sladkou papriku, kterou jsem nechala jen rychle zpěnit, aby se nespálila a nezhořkla.
- Do pánve jsem přidala na kosičky nakrájené bílé papriky a rajčata, vše jsem promíchala a nechala pod pokličkou dusit asi 15 minut, aby se rajčata rozvařila a papriky byly ještě lehce křupavé.
- Lečo jsem nakonec jen dosolila a přidala trochu chilli, které dodá lehkou pálivost.
- Podávala jsem ho s chlebem, ale skvělé je i s bramborami.
Vypadá skvěle
OdpovědětVymazatAj vegetariánom by sa zbiehali sliny :)
OdpovědětVymazatV inej reštaurácii by ste zistili, že ani tam klobása nie je.
OdpovědětVymazatTo je len slovenská a česká náhrada za nechutnú zeleninu, ktorú v oboch štátoch (predtým v jednom!) pestujú.